Reisinformatie

Reisinformatie

Hieronder staan zaken die van belang zijn voor je reis. Het kan je op de bestemming veel tijd besparen als je bepaalde zaken van tevoren al had geweten. Wij raden je aan om deze reisinformatie volledig door te lezen. Op de pagina ‘Veelgestelde vragen’ vindt je antwoorden op veel vragen.

Bij het offreren/reserveren wordt als basis uitgegaan van eenvoudige 2* a 3* accommodaties. Indien uw voorkeur uitgaat naar andere/luxere accommodaties dan dient u dit op voorhand (vóór reservering/bevestiging) kenbaar te maken. Hiervoor wordt uitgegaan van standaard kamers o.b.v. logies, tenzij anders vermeld. De voorkeur voor luxe kamers, suites of speciale kamers dient u tevens op voorhand aan te geven en zal apart worden vermeld op de offerte en factuur.

Kamers:

In verband met brandweervoorschriften mogen in een standaard kamer (veelal) maximaal 4 personen slapen. Dit geldt vooral in de grotere steden waar de kamers minder ruim zijn dan in kleinere plaatsen.

 • Een éénpersoonskamer beschikt veelal over 1 Double/Twin of Queen bed.
 • Een tweepersoonskamer beschikt veelal over 1 Double/Twin, Queen of King bed.
 • Een driepersoonskamer beschikt veelal over 2 Double/Twin of 2 Queen bedden. Incidenteel kan het voorkomen dat een driepersoonskamer beschikt over 1 Double, Queen of King bed met daarbij een Sleeper Sofa (slaapbank).
 • Een vierpersoonskamer beschikt veelal over 2 Double/Twin of 2 Queen bedden.
 • Familiekamer: Het is bij bepaalde accommodaties mogelijk om met 5 a 6 personen in een (familie)kamer te verblijven. Deze kamer beschikt veelal over 2 Double/Twin of 2 Queen bedden met ernaast een Rollaway (stretcher) of Sleeper Sofa (slaapbank).
  Voor info over afmetingen zie https://en.wikipedia.org/wiki/Bed_size.

Let op. In grotere steden zoals New York, San Francisco, etc. zijn de kamers veelal kleiner qua indeling dan buiten de steden. Houd u hier rekening mee m.b.t. het aantal personen per kamer.

Bij het offreren/reserveren o.b.v. 2 personen wordt standaard uitgegaan van 1 tweepersoonskamer met 1 bed. Wanneer u aparte bedden wenst dient u rekening te houden met mogelijke meerkosten. Bij het aangeven als preferentie kunt u geen rechten ontlenen indien deze lokaal niet gehonoreerd wordt.
Indien u o.b.v. 2 personen op voorhand 2 aparte bedden bevestigd wenst te hebben dan dient u dit bij reservering vast te leggen (veelal meerkosten). Op de factuur zal dit duidelijk kenbaar worden gemaakt.

Voorkeuren (preferenties/essentie):

Voorkeuren als kamerligging, wel/niet rokerskamers en kamerindeling die bij de boeking kenbaar worden gemaakt, zullen waar mogelijk worden voldaan. Of het lukt is grotendeels afhankelijk van de uiteindelijke dienstverlener, zoals de accommodatieverschaffer. Hoewel wij ons best doen, kunt u geen rechten ontlenen aan het feit dat uw preferentie ter plaatse niet gehonoreerd wordt. Ook kunnen wij bepaalde voorkeuren niet accepteren, omdat deze niet of zeer moeilijk te realiseren zijn. Voor kamers met een bepaald uitzicht of met balkon gelden veelal hogere tarieven.
Er is uiteraard een groot verschil tussen een preferentie en een essentie. Indien u een voorkeur als garantie (essentie) wenst dan dient u dit op voorhand, vóór reservering, aan ons kenbaar te maken. Wij zullen dit tevens aan u bevestigen d.m.v. een melding op de factuur. Voor essenties zijn (bijna) altijd kosten verbonden.

Inchecktijd:

In het algemeen kunt u tussen 14.00 uur en 16.00 uur inchecken. Indien beschikbaar mag u de accommodatie veelal eerder (gratis of toeslag) betrekken. Vertrek dient over het algemeen tussen 10.00 en 12.00 uur te geschieden. Indien nodig kunt u in een hotel uw bagage (op eigen risico) afgeven ter bewaring.
Let op! Uw kamer is veelal gegarandeerd tot aankomst voor middernacht. Bij eventuele vertragingen dient u altijd de accommodatie te bellen en hierover te informeren om annuleringen te voorkomen.
Er zijn accommodaties waarvan de receptie niet 24/7 aanwezig is. Hierbij dient u dan ook in de aangegeven tijd in te checken of te bellen bij eventuele vertragingen. Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger om deze informatie tijdig op te zoeken. Dit kunt u vinden op de website van de desbetreffende accommodatie.

Borgsom:

Bij het inchecken wordt gevraagd om een borgsom d.m.v. een afdruk van uw creditcard. Deze borg is voor het eventueel gebruik van de faciliteiten, minibar, roomservice, etc. De accommodatie zal een x bedrag ‘reserveren’ op uw creditcard. Het exacte bedrag is op voorhand niet bekend. Bij uitchecken zal het ‘gereserveerde’ bedrag worden vrijgegeven.
Let op! Het kan enkele dagen duren voordat het bedrag niet meer zichtbaar is op uw creditcard. U dient dan ook in het bezit te zijn van een geldige creditcard met voldoende saldo. Een “Pre-Paid Creditcard” (Debit) is niet geldig of toegestaan als borg of betaalmethode.

Voucher:

Bij uw reisbescheiden vindt u het voucher welke u nodig heeft bij het inchecken van de accommodatie. Op het voucher staat het bevestigingsnummer, kamertype, datums en de adresgegevens van de bevestigde accommodatie.
Uw kamer is reeds betaald (pre-paid) en het voucher is het bewijs hiervan. Uw paspoort is veelal voldoende om in te checken.
De accommodaties worden geboekt op naam van de hoofdboeker. Veelal worden ook de namen van de medereizigers verwerkt in de reservering. Het kan incidenteel voorkomen dat de kamer op naam van één van de andere reizigers is verwerkt in het interne reserveringssysteem van de hotelier.
In de Engelse taal kent men geen tussenvoegsels. Bijv. van der Meulen wordt gelezen als Vandermeulen of De Vries wordt gelezen als Devries. Bij verwarring over de naam kunt u de baliemedewerker hier indien nodig op wijzen.
Indien het voucher om welke reden dan ook niet wordt geaccepteerd, neem dan altijd direct contact op met het noodnummer van onze vertegenwoordiger. De naam en nummer vindt u op het voucher. In de meeste gevallen kan het misverstand direct worden opgelost. Ga nooit akkoord met het opnieuw betalen van de kamer zonder dat u contact heeft gehad met ons tussenpersoon cq met het noodnummer van American Vacation.

Logies /continental breakfast:

Al onze accommodaties worden standaard bevestigd o.b.v. logies tenzij anders vermeld. Dat betekent dat er géén maaltijden zijn inbegrepen in de kamerprijs. Enkele hotels bieden lokaal een gratis Continental Breakfast of American Breakfast aan wat veelal (zeer) eenvoudig is. Het hotel behoudt zich het recht om tussentijds deze ‘gratis’ dienst in te trekken. Bij veel van de accommodaties kunt u lokaal, tegen betaling, in het restaurant ontbijten of in de directe omgeving van de accommodatie.

Bijkomende kosten (Resort Fee):

Het kan voorkomen dat een accommodatie lokaal een ‘Resort Fee’ heft van een x bedrag per kamer/nacht. Dit is veelal een vergoeding voor een kluis op de kamer, een krant, gebruik van het zwembad, een koffiezetapparaat, gebruik van ‘gratis’ Internet, etc. Hotels in Las Vegas, Laughlin, Atlantic City en andere ‘entertainment’ steden berekenen praktisch allemaal hoge Resort Fee’ s variërend van $ 15,- a $ 50,- per kamer/nacht. Maar ook andere bestemmingen kunnen ‘Resort Fee’ berekenen. De exacte kosten zijn bij ons op voorhand niet bekend en dienen altijd lokaal betaald te worden. De kosten staan veelal vermeldt op de officiële website van de accommodatie.

Bijkomende kosten (Parkeerkosten):

Veelal berekenen hotels, vooral in grote steden, parkeerkosten. Kosten variëren van circa $ 15,- a $ 60,- per nacht. Soms wordt er Valet-parking aangeboden waarbij een medewerker de auto voor u parkeert. De exacte parkeerkosten zijn op voorhand niet bij ons bekend en dienen altijd lokaal betaald te worden. Veelal vindt u bij parkeergelegenheden in de buurt van de accommodatie lagere tarieven.

Calamiteiten / wijzigingen:

Veel van de kamers worden gereserveerd via collega Touroperators in Noord-Amerika. Zij zijn verantwoordelijk voor de betaling en afhandeling. De naam en het telefoonnummer vindt u linksonder op het voucher onder “Booked and paid through”. Bij eventuele problemen dient u lokaal direct contact op te nemen met de desbetreffende vertegenwoordiger.

Incidenteel kan het voorkomen dat de administratie van een accommodatie lokaal rommelig is waardoor zij het doen lijken dat uw kamer niet gereserveerd cq betaald is. Alle reserveringen worden vanuit Nederland gecontroleerd en (her)bevestigd. Veelal worden misverstanden bij het lokaal doorvragen of een kort telefoontje naar de betreffende aanbieder direct opgehelderd. Ga nooit akkoord met het opnieuw betalen van de kamer zonder dat u contact heeft gehad met onze vertegenwoordiger cq met het noodnummer van American Vacation.

Mocht er onverhoopt iets niet goed zijn met uw kamer, vraag dan bij de receptie om het probleem direct op te lossen. Lukt dit niet, vraag dan om een alternatief zoals een andere kamer. Bij eventuele problemen welke lokaal niet kunnen worden opgelost dient u in eerste instantie direct contact op te nemen met onze vertegenwoordiger welke op het voucher vermeld staat. Zij zullen ervoor zorgen dat de klacht, voor zover mogelijk, naar tevredenheid van de reiziger wordt verholpen. Noteer altijd de naam van de persoon cq personen die u heeft gesproken.

Indien uw probleem, misverstand en/of klacht na contact met onze vertegenwoordiger niet is verholpen neemt u altijd telefonisch contact op met American Vacation. Buiten kantooruren krijgt u het antwoordapparaat van American Vacation met daarop een keuzemenu en verdere instructies. In dergelijke situaties zijn wij 24/7 telefonisch bereikbaar. Wij zullen u altijd vragen naar de naam van de persoon cq personen die u reeds heeft gesproken.

Eventuele calamiteiten/klachten dienen altijd direct ter plaatse behandeld cq opgelost te worden. Wij als American Vacation dienen van u direct de mogelijkheid te krijgen om te assisteren bij eventuele calamiteiten/klachten. Meldingen achteraf zijn voor ons moeilijk te controleren en over het algemeen niet meer op te lossen.

Voor niet genoten overnachtingen wordt geen restitutie verleend, dit alles ondanks mogelijke mondelinge toezeggingen van een lokale employé. Lokaal is men immers vaak niet op de hoogte van de vele voorwaarden die internationaal door de Touroperators worden gehanteerd.

Voor de appartementen, townhomes en villa’s maken wij gebruik van meerdere managementbedrijven in Florida. Zij verzorgen de contracten voor de schoonmakers, verhuur van het huis in opdracht van de eigenaar en zijn lokaal uw contactpersoon voor eventuele vragen en calamiteiten.

Alle huizen zijn smaakvol ingericht en voorzien van de nodige luxe maar kunnen qua indeling en inrichting onderling verschillen. Elke accommodatie beschikt standaard over airconditioning, volledig ingerichte keuken, huishoudelijke apparaten, linnengoed en zijn standaard inclusief belastingen en energiekosten.

Appartementen:

Appartementen (condo) zijn er vanaf 1 slaapkamer met 1 a 2 badkamers en zijn veelal gelijkvloers. Een 2 slaapkamer appartement beschikt over 1 hoofdslaapkamer inclusief tweepersoonsbed en aansluitend de badkamer. In de overige slaapkamers is plaats voor twee personen met daarin een tweepersoonsbed, twee één-persoonsbedden of soms een stapelbed. Inbegrepen is de eindschoonmaak bij een verblijf van minimaal 6 nachten, lokale belastingen, verbruik water en energiekosten.

Appartementen zijn inclusief:

 • Een gezamenlijk, veelal verwarmd, luxe zwembad(en) op het complex.
 • Compleet ingerichte keuken inclusief grote koel-vriescombinatie, oven, magnetron, kookplaat, vaatwasser, koffiezetapparaat, broodrooster, pannen, borden, bestek en overig keukengerei.
 • Huishoudelijke apparaten zoals een stofzuiger, wasmachine, droger, strijkijzer en strijkplank.
 • Eetkamer plus stoelen en ruime woonkamer met kabeltelevisie, DVD-speler en telefoon.
 • Voldoende handdoeken en overig linnengoed.
 • Alle ruimtes zijn voorzien van airconditioning en verwarming.

Townhomes:

Townhomes zijn er vanaf 2 slaapkamers met 1 a 2 badkamers. Een 2 slaapkamer townhome beschikt over 1 hoofdslaapkamer inclusief tweepersoonsbed en aansluitend de badkamer. In de overige slaapkamers is plaats voor twee personen met daarin een tweepersoonsbed, twee één-persoonsbedden of soms een stapelbed. Inbegrepen is de eindschoonmaak bij een verblijf van minimaal 6 nachten, lokale belastingen, verbruik water en energiekosten.

Townhomes zijn inclusief:

 • Een gezamenlijk, veelal verwarmd, luxe zwembad(en) op het complex.
 • Compleet ingerichte keuken inclusief grote koel-vriescombinatie, oven, magnetron, kookplaat, vaatwasser, koffiezetapparaat, broodrooster, pannen, borden, bestek en overig keukengerei.
 • Huishoudelijke apparaten zoals een stofzuiger, wasmachine, droger, strijkijzer en strijkplank.
 • Eetkamer plus stoelen en ruime woonkamer met kabeltelevisie, DVD-speler en telefoon.
 • Voldoende handdoeken en overig linnengoed.
 • Alle ruimtes zijn voorzien van airconditioning en verwarming.

Villa’s:

Deze luxe villa’s, gelegen in rustige mooie villawijken, zijn er vanaf 3 slaapkamers met 2 badkamers tot 7 slaapkamers met 4 badkamers. Een villa met 3 slaapkamers beschikt over 1 hoofdslaapkamer inclusief tweepersoonsbed en aansluitend een badkamer. In de overige slaapkamers is er per kamer plaats voor twee personen met daarin een tweepersoonsbed, twee één-persoonsbedden of soms een stapelbed. Tevens is er een tweede badkamer aanwezig. Verder beschikken zij over een ruime woonkamer en eetkamer met ontbijthoek. Inbegrepen is de eindschoonmaak bij een verblijf van minimaal 6 nachten, lokale belastingen, verbruik water en energiekosten.

Villa’s zijn inclusief:

 • Privézwembad omgeven met Sun Screen (overkapping van gaas) en tuinsetje voor 4 personen.
 • Compleet ingerichte keuken inclusief grote koel-vriescombinatie, oven, magnetron, kookplaat, vaatwasser, koffiezetapparaat, broodrooster, pannen, borden, bestek en overig keukengerei.
 • Huishoudelijke apparaten zoals een stofzuiger, wasmachine, droger, strijkijzer en strijkplank.
 • Eetkamer plus stoelen en ruime woonkamer met kabeltelevisie, DVD-speler en telefoon.
 • Voldoende handdoeken en overig linnengoed.
 • Alle ruimtes zijn voorzien van airconditioning en verwarming.

Woningtypes:

Wij bieden meerdere types vakantiewoningen aan die centraal gelegen zijn in de regio Orlando maar ook aan de Golf van Mexico in Florida. De vakantiewoningen zijn gesitueerd in mooie villawijken, zijn van goede kwaliteit en voldoen aan alle basisvoorwaarden voor een schone vakantiewoning met zelfvoorziening.

Disney Area Standard Home
Gelegen in gevestigde villawijken en voorzien van de basisbehoeftes voor de geldbewuste vakantieganger.

Disney Area Executive/Superior Home
Nieuwe(re) vakantiewoningen in gevestigde villaparken met een moderne en ruime opzet. De gemoderniseerde inrichting en voorzieningen van deze vakantiewoningen zorgen voor extra comfort.

Disney Area Executive/Superior PLUS Home
Nieuwe vakantiewoningen in superieure villaparken met een moderne en ruime opzet. De gemoderniseerde inrichting en luxe voorzieningen van deze vakantiewoningen zorgen voor extra comfort. De “Disney Area Executive/Superior PLUS” woningen hebben minimaal een GameRoom en/of Spa/Jacuzzi. Tevens beschikken deze woningen standaard over WiFi.

Disney Area PLATINUM Home
Deze woningen zijn een upgrade t.o.v. de “Disney Area Executive/Superior PLUS” woningen. Deze woningen worden speciaal geselecteerd voor de luxe bewuste reiziger. Deze gloednieuwe vakantiewoningen zijn gelegen in luxe villaparken, beschikken standaard over WiFi en hebben minimaal een GameRoom en/of Spa/Jacuzzi.

Locatie (park/community):

Voor de Appartementen, Townhomes en Villa’s maken wij gebruik van meerdere managementbedrijven in Florida. Veel van deze managementbedrijven beschikken over een centraal gelegen kantoor/sleuteladres waar men lokaal de actuele adresgegevens van de accommodatie dienen op te halen. De exacte locatie (park/community) wordt op voorhand niet kenbaar gemaakt. Zij behouden zich het recht om het opgegeven adres voor aankomst te wijzigen, vooropgesteld dat dit niet lijdt tot een accommodatie van mindere kwaliteit of slaapkamers.

Voorkeuren (preferenties/essenties):

Voorkeuren als locatie/park/community, slaapkamerindeling, e.d. die bij de boeking kenbaar worden gemaakt, zullen waar mogelijk aan worden voldaan. Of het lukt is grotendeels afhankelijk van het managementbedrijf. Hoewel wij ons best doen, kunt u geen rechten ontlenen aan het feit dat uw preferentie ter plaatse niet gehonoreerd wordt. Ook kunnen wij bepaalde preferenties niet accepteren, omdat deze niet, zeer moeilijk of alleen tegen extra betaling te realiseren zijn. Voor accommodaties met een exacte locatie/park/community, Jacuzzi (Spa), Game Room of zwembadverwarming gelden veelal hogere tarieven.
Er is uiteraard een groot verschil tussen een preferentie en een essentie. Indien u een voorkeur als garantie (essentie) wenst dan dient u dit op voorhand, vóór reservering, aan ons kenbaar te maken. Wij zullen dit tevens aan u bevestigen d.m.v. een melding op de factuur. Voor essenties zijn (bijna) altijd kosten verbonden.

Inchecktijd:

In het algemeen kunt u vanaf 16.00 uur inchecken. Vertrek dient over het algemeen vanaf 10.00 uur te geschieden.
Let op! Uw woning is veelal gegarandeerd tot aankomst voor middernacht. Bij eventuele vertragingen dient u altijd het managementbedrijf te bellen en hierover te informeren om annuleringen te voorkomen.

Borgsom:

Enkele managementbedrijven vragen bij het inchecken cq registratie om een borgsom d.m.v. een afdruk van uw creditcard. Deze borg (ca. $ 500,-) is voor eventuele schade aan de woning. Het managementbedrijf zal dit bedrag ‘reserveren’ op uw creditcard. Bij uitchecken zal het ‘gereserveerde’ bedrag, zolang er geen gebreken zijn geconstateerd, worden vrijgegeven.
Let op! Het kan enkele dagen duren voordat het bedrag niet meer zichtbaar is op uw creditcard. U dient dan ook in het bezit te zijn van een geldige creditcard met voldoende saldo. Een “Pre-Paid Creditcard” (Debit) is niet geldig of toegestaan als borg of betaalmethode.

Property Protection Plan:

Enkele managementbedrijven vragen u ter plaatse om het “Property Protection Plan” af te sluiten. Deze verzekering dekt de kosten bij het aanrichten van schade aan de woning. Deze verzekering a circa $ 35,- per week is niet inbegrepen in de huur/reissom en dient u altijd ter plaatse te voldoen.

Voucher:

Bij uw reisbescheiden vindt u het voucher welke u nodig heeft bij het inchecken van de accommodatie. Op het voucher staat het bevestigingsnummer, woningtype, datums en de adresgegevens van het managementbedrijf. Uw woning is reeds betaald (pre-paid) en het voucher is het bewijs hiervan.

Calamiteiten / wijzigingen:

Reserveringen worden uitsluitend o.b.v. een woningtype geaccepteerd. Er kunnen nimmer rechten worden ontleend aan een opgegeven locatie (park/community). Het managementbedrijf behoudt zich het recht voor het opgegeven adres voor aankomst te kunnen wijzigen, vooropgesteld dat dit niet lijdt tot een villa van mindere kwaliteit of slaapkamers. De redenen van wijziging kunnen divers zijn, bijvoorbeeld het kapot gaan van apparatuur als een wasmachine, droger, airconditioning of problemen van andere aard.

Als u een probleem of vraag heeft betreffende uw accommodatie dan dient u lokaal direct contact op te nemen met onze vertegenwoordiger cq het managementbedrijf in Florida. De naam en het telefoonnummer vindt u bij de reisbescheiden cq op het desbetreffende voucher. De vertegenwoordiger zal ervoor zorgen dat de klacht, voor zover mogelijk, naar tevredenheid van de reiziger wordt verholpen. Noteer altijd de naam van de persoon cq personen die u heeft gesproken.

De managementbedrijven verzorgen de contracten en contacten voor de schoonmakers, tuinpersoneel, elektriciens, loodgieters, etc. Door de vele factoren welke gemoeid zijn bij het verhuren van een woning kan het incidenteel voorkomen een bepaalde taak is vergeten of niet volledig is uitgevoerd. Bij eventuele gebreken direct contact opnemen met het managementbedrijf.

Florida heeft een subtropisch klimaat waardoor er een hogere concentraties ongedierte, zoals kakkerlakken, aanwezig kunnen zijn. De managementbedrijven zullen er alles aan doen om een accommodatie ‘ongedierte-vrij’ te houden. Het kan echter voorkomen dat u, ondanks voorzorgsmaatregelen, bezoek krijgt van deze vriendelijke kruipers. Graag direct het managementbedrijf berichten zodat zij de nodige instanties zoals ongediertebestrijding kunnen inhuren.

Indien uw probleem, misverstand en/of klacht na contact met onze vertegenwoordiger niet is verholpen neemt u altijd telefonisch contact op met American Vacation. Buiten kantooruren krijgt u het antwoordapparaat van American Vacation met daarop een keuzemenu en verdere instructies. In dergelijke situaties zijn wij 24/7 telefonisch bereikbaar. Wij zullen u altijd vragen naar de naam van de persoon cq personen die u reeds heeft gesproken.

Eventuele calamiteiten/klachten dienen altijd direct ter plaatse behandeld cq opgelost te worden. Wij als American Vacation dienen van u direct de mogelijkheid te krijgen om te assisteren bij eventuele calamiteiten/klachten. Meldingen achteraf zijn voor ons moeilijk te controleren en over het algemeen niet meer op te lossen.

Voor niet genoten overnachtingen wordt geen restitutie verleend, dit alles ondanks mogelijke mondelinge toezeggingen van een lokale employé. Lokaal is men immers vaak niet op de hoogte van de vele voorwaarden die internationaal door de Touroperators worden gehanteerd.

Voor het huren van auto’s werken wij samen met gerenommeerde autoverhuurbedrijven zoals Alamo, Hertz, Avis, Dollar en meer. Hierdoor beschikt u altijd over een locatie in de buurt van uw bestemming. Locaties vindt u zowel in de steden als op de luchthavens.

Autotype:

Reserveringen worden door het autoverhuurbedrijf uitsluitend op basis van een autotype geaccepteerd. De vermelde automerken op de website van het autoverhuurbedrijf gelden puur als voorbeeld en kunnen door een soortgelijke auto uit eenzelfde klasse worden vervangen. Indien een gereserveerd autotype op het moment van het ophalen van de huurauto niet voorradig is dan is het autoverhuurbedrijf uitsluitend verplicht tot het verhuren van een auto uit een hogere klasse, zonder bijbetaling. Besluit u ter plaatse vrijwillig een auto uit een hogere klasse te huren dan dient u een toeslag te betalen. Hierbij wordt uitgegaan van de ter plaatse geldende tarieven (die doorgaans hoger uitvallen dan onze tarieven). Bij het afnemen van een kleinere autotype wordt geen restitutie verleend.

Bagage:

Let op het aantal stuks bagage dat u meeneemt. De bagageruimte in de meeste huurauto’s is beperkt! Een auto geschikt voor 4 personen is over het algemeen niet geschikt voor ook nog eens 4 stuks bagage. Een auto uit een hogere categorie houdt niet altijd in dat u een auto heeft met meer bagageruimte. Ook luxe uitgevoerde auto’s hebben vaak geringe bagageruimte. Als u met 3 of 4 personen in een auto reist, is het aan te raden om (reis)tassen mee te nemen in plaats van harde koffers.
Let op: bagageruimte in een Minivan met 7 zitplaatsen is niet geschikt voor 7 personen inclusief 7 stuks bagage. Indien u op voorhand beseft meer bagageruimte nodig te hebben, wijzig dan vóór vertrek het autotype bij American Vacation. Besluit u dit lokaal te doen dan wordt er uitgegaan van de ter plaatse geldende (veelal hogere) tarieven.

Rijbewijs:

Elke bestuurder dient minimaal één jaar in het bezit te zijn van een geldig nationaal rijbewijs (NL+BE) met daarop de Engelse benaming “Drivers License”. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht, maar wordt soms aangeraden. U kunt een dergelijk rijbewijs verkrijgen bij de ANWB (NL) of bij uw gemeente (BE). Het internationale rijbewijs is een extra bewijs en geen vervanging van uw nationale rijbewijs. U dient derhalve altijd uw nationale rijbewijs mee te nemen.

Creditcard (borg):

U dient in het bezit te zijn van een geldig creditcard met voldoende saldo. Een “Pre-Paid Creditcard” (Debit) is niet geldig of toegestaan als borg of betaalmethode. De creditcard dient altijd op naam van de huurder (hoofdboeker), tevens hoofdbestuurder van de auto te staan. Het autoverhuurbedrijf zal een x bedrag ‘reserveren’ op uw creditcard. Het exacte bedrag is op voorhand niet bekend. Bij het inleveren van de auto zal het ‘gereserveerde’ bedrag worden vrijgegeven. Let op: het kan enkele dagen duren voordat het bedrag niet meer zichtbaar is op uw creditcard. Zonder creditcard is het niet mogelijk om een auto te huren.
Voor enkele luxe cq speciale autotypes kunnen autoverhuurbedrijven vragen om een dubbele borg. Alle bestuurders dienen dan ook in het bezit te zijn van 2 verschillende creditcards op naam van de bestuurder(s).

Minimum leeftijd chauffeurs:

Alle chauffeurs dienen als standaard minimaal 25 jaar oud zijn.
Voor chauffeurs van 21 t/m 24 jaar geldt een andere dekking. Bij Alamo kunt u kiezen voor de dekking “Gold Underage”. Indien u bij een andere autoverhuurbedrijf een auto huurt dan dient u lokaal een toeslag per dag te voldoen. Deze toeslag kan dan alleen betaald worden bij het ophalen van de huurauto. De exacte kosten vindt u op de officiële website van de desbetreffende autoverhuurbedrijf.

Extra chauffeurs:

Als standaard is 1 bestuurder verzekerd inbegrepen in de huurprijs. Alleen goedgekeurde chauffeurs, die zijn vermeld op de huurovereenkomst, mogen de huurauto verzekerd besturen. Elke chauffeur moet zijn/haar rijbewijs laten zien op het moment van ophalen. Tenzij niet vooraf geboekt worden er lokaal (hoge) kosten berekend voor extra bestuurders. Bij het ophalen van een auto in de staat California zijn meerdere bestuurders standaard meeverzekerd. In enkele staten (IL, NV & OR) is de echtgenoot/echtgenote tevens standaard meeverzekerd.

Huurperiode:

U kunt minimaal 1 dag en maximaal 62 dagen een auto huren. Wilt u een auto huren voor een langere periode, dan dienen er twee reserveringen te worden gemaakt en krijgt u derhalve ook twee vouchers.
Bij de huur van een auto wordt 1 dag beschouwd als een periode van 24 uur (etmaal). Wanneer u de auto derhalve op dag 1 om 09.00 uur ophaalt en op dag 2 om 09.00 uur weer inlevert, wordt er 1 huurdag in rekening gebracht. Bij overschrijding van de overeengekomen huurperiode worden de extra uren of dagen lokaal in rekening gebracht. Datzelfde geldt indien u ter plaatse besluit de auto langer te huren. U betaalt dan het lokaal geldende tarief welke los staat van onze Touroperatortarieven.

Benzine:

De tarieven zijn altijd exclusief benzine. Benzine is in Noord-Amerika aanzienlijk voordeliger dan in de Benelux. De huurauto wordt veelal met een volle tank afgeleverd. U dient de auto met dezelfde (volle) inhoud weer in te leveren bij het verhuurstation. Als u dit niet doet zal de verhuurmaatschappij de tank vullen tegen een vast tarief per gallon/liter. Dit bedrag zal worden afgeboekt van uw creditcard.
Enkele dekkingen zijn inclusief 1 tank benzine waarbij u de auto met een (bijna) lege tank kunt inleveren. Dit betekent voor u een stukje gemak, omdat u aan het einde van de reis niet naar een tankstation hoeft te zoeken. Let wel: eventuele benzine die u nog over heeft, wordt niet vergoed.
Let op. Bij huurperiodes van 1 a 2 dagen dient u bij het inleveren van de auto de benzinebon te overleggen. Na het tanken, bon bewaren en deze overhandigen aan de persoon die uw auto inneemt.

Dekkingen/verzekeringen:

Fully-Inclusive is inclusief:

 • Ongelimiteerd aantal kilometers/mijlen.
 • Eén verzekerde bestuurder met een minimum leeftijd van 25 jaar. Bij het ophalen van een auto in de staat California zijn meerdere bestuurders tevens als standaard meeverzekerd.
 • Geen eigen risico in de USA. Canada kent een eigen risico van CA$ 800,-.
 • CDW – Collision Damage Waiver.
 • LDW – Loss Damage Waiver (diefstalverzekering).
 • WA Wettelijke aansprakelijkheid (staatsminimum).
 • EP – Extended Protection (aansprakelijkheidsverzekering tot $ 1.000.000,-).
 • Lokale belastingen, luchthaventoeslagen en overige heffingen.

Fully-Inclusive is exclusief:

 • Toeslag voor extra bestuurders. Standaard inbegrepen voor ophalen in de staat California.
 • Afleverkosten (drop-off). Geldt veelal niet voor de staten Florida & California en is geheel afhankelijk van het autotype, verhuurlocatie en autoverhuurbedrijf.
 • Roadside Plus (RP) / Roadside Protection (RSP).
 • Indien gewenst extra’s zoals kinderzitje, GPS, sneeuwkettingen, e.d.
 • Toll Pass Automatic / Toll Pass Device / Toll Pass Waiver.

Alamo Gold, Hertz All-Inclusive & National Enhanced zijn gelijk aan bovenstaande met als toevoeging:

 • Additional drivers (extra bestuurders vanaf 25 jaar meeverzekerd).
 • Volle tank benzine bij aanvang welke u zo leeg mogelijk mag inleveren bij het terugbrengen van de huurauto (geldt niet voor ophalen New York City). Dit is alleen bij 4 huurdagen of meer.

Alamo Underage is gelijk aan Alamo Gold met als toevoeging:

 • Additional underage drivers (extra bestuurders vanaf 21 jaar meeverzekerd).

WA – Wettelijke aansprakelijkheid (alleen staatsminimum):

De elementaire wettelijke aansprakelijkheidsverzekering maakt deel uit van elke autohuur en beschermt u en elke goedgekeurde chauffeur, voor het geval u personen verwondt of eigendommen beschadigt, tot een limiet die per staat wordt bepaald. In tegenstelling tot Europa, waar wettelijke aansprakelijkheid tot een onbeperkt bedrag gedekt is, bepaalt elke individuele staat in de VS een minimum dekking die soms niet hoger is dan $ 10.000,-. Bij een aanrijding of letselschade is deze minimale dekking heel vaak niet voldoende.

EP – Extended Protection (Uitgebreide aansprakelijkheid):

EP (Extended Protection) verhoogt de dekking voor wettelijke aansprakelijkheid van het staatminimum tot een bedrag van $ 1.000.000,- per ongeval (bij een ongeluk met dodelijke afloop of verwondingen, wanneer u aangereden wordt door een onverzekerde of onderverzekerde chauffeur).

CDW – Collision Damage Waiver (Vrijwaring van schadebetaling bij aanrijding):

De CDW vrijwaart u voor financiële verantwoordelijkheid in geval van diefstal of schade, ongeacht wiens schuld het is vanaf de eerste dollar schade.

Beperkingen:

U mag met de huurauto vanuit Amerika naar Canada inrijden en vice versa. Het is echter niet toegestaan om naar/in Mexico te rijden. Er mag tevens niet op ongeplaveide wegen (off-road) worden gereden.

Afleverkosten (drop-off):

Indien u de auto in een andere plaats inlevert dan waar u de auto heeft opgehaald, is het mogelijk dat u daarvoor lokaal een bedrag in rekening wordt gebracht. Deze afleverkosten (drop-off) zijn nooit inbegrepen bij de huursom die u in Nederland vooruit heeft betaald. Bij uw reservering wordt door ons het, op dat moment bekende, bedrag meegedeeld welke u ter plaatse dient af te rekenen. Het bedrag is afhankelijk van de afstand tussen het ophaalstation en het afleverstation en varieert van $ 50,- tot $ 500,- + lokale belastingen.

Er zijn uitzonderingen op de regel, zoals bijvoorbeeld de staten Florida & California. Als u de auto binnen de staat elders inlevert dan zijn er veelal geen afleverkosten. Ook zijn er uitzonderingen als u de auto in Californië ophaalt en in Nevada of Arizona inlevert en andersom, ook dan zijn er veelal geen extra kosten. Uitzonderingen op deze regel zijn seizoensgebonden en voor grote, speciale & luxe auto’s.
Het is bij bepaalde autoverhuurbedrijven en geselecteerde locaties ook mogelijk om een huurauto in Amerika op te halen en deze in Canada in te leveren. U betaalt hiervoor tevens lokaal afleverkosten.

Ophalen van de huurauto:

Bij het ophalen van de huurauto houdt u de volgende documenten gereed:

 • uw autohuurvoucher met bevestiging (confirmation) nummer.
 • uw geldig NL/BE rijbewijs en dat van de eventuele extra bestuurders.
 • uw creditcard (op naam van de hoofdboeker/bestuurder).
 • uw paspoort.

Baliepersoneel van veel autoverhuurbedrijven werken deels op commissiebasis en dat betekent dat men veelal probeert om u lokaal extra’s aan te bieden. Zeker aan een grotere auto en (reis)verzekeringen wordt extra geld verdiend. Hoe vermoeid u misschien ook bent van uw reis, lees het huurcontract goed door en zet geen paraaf cq handtekening bij iets dat u niet wenst. Soms geeft een medewerker het niet aan en laat hij/zij de klant tekenen voor een ongewenst product. Let daarom altijd goed op de afrekening welke wordt geprint op het huurcontract. Al is de “BALANCE” (eindbedrag) $ 0,- lees dan verder en kijk of er niets van uw creditcard achteraf wordt afgeschreven, zodat de balance op voorhand automatisch $ 0,- lijkt.

Ondanks de vele waarschuwingen op voorhand gebeurt het regelmatig dat er bij terugkomst een bedrag van de creditcard is afgeschreven. Achteraf reclameren in Nederland is niet mogelijk, het huurcontract lokaal is bindend. Let er echter op dat extra’s die reeds bij het door u betaalde huurbedrag zijn inbegrepen wel op het huurcontract (rental agreement) worden vermeld. Wij raden u aan om het huurcontract en de bonnen altijd te bewaren.

Kijk ook vóór het uitrijden de auto goed na op eventuele gebreken. Laat bestaande gebreken (bijvoorbeeld een krasje) op het contract aantekenen en controleer of alles compleet is: krik, dopsleutel en reservewiel.

Calamiteiten: Vervelend genoeg komt het wel eens voor dat baliepersoneel, als zij beseffen niets extra’s aan u te kunnen verdienen, zij onbeschoft worden. Voorbeelden hiervan zijn dat mensen bang worden gemaakt dat zij de huurauto niet meekrijgen zonder bijbetaling, dat de koffers absoluut niet in de auto passen of dat u moet bijbetalen voor verzekeringen. Laat u niet misleiden! Verzekeringen zijn altijd als basis vanuit Europa compleet gedekt en bevestigd (zie offerte en voucher). Als u er met de baliemedewerker niet uitkomt vraag dan naar de location manager cq supervisor. Dit schrikt veelal af en u krijgt over het algemeen waar u recht op heeft. Ga nooit akkoord met onterechte toeslagen!  In dergelijke situaties zijn wij 24/7 telefonisch bereikbaar. Buiten kantooruren krijgt u ons antwoordapparaat met daarop een keuzemenu en verdere instructies.

Eventuele calamiteiten/klachten dienen altijd direct ter plaatse behandeld cq opgelost te worden. Wij als American Vacation dienen van u direct de mogelijkheid te krijgen om te assisteren bij eventuele calamiteiten/klachten. Meldingen achteraf zijn voor ons moeilijk te controleren en over het algemeen niet meer op te lossen.

Inleveren van de huurauto:

Bij het ophalen van de huurauto ontvangt u een huurcontract welke u ondertekend. Bij het inleveren van de auto ontvangt u een (eind)afrekening. Controleer de afrekening goed en laat u zich eventuele extra bedragen direct uitleggen. Bij terugkomst kunnen onterechte kosten niet worden verhaald. U neemt dus een bepaald risico als u de auto even snel inlevert of sleutels in een brievenbus gooit. Bewaar altijd alle gegevens.
Let op. Bij huurperiodes van 1 a 2 dagen dient u bij het inleveren van de auto de benzinebon te overleggen. Na het tanken, bon bewaren en deze overhandigen aan de persoon die uw auto inneemt.

Restitutie:

Op (gedeeltelijk) ongebruikte vouchers, huurdagen en benzine wordt geen restitutie verleend. Ook als u de auto eerder inlevert dan overeengekomen en/of bij eventuele (vlucht)vertragingen wordt geen restitutie verleend.
Indien u de auto niet kunt huren vanwege het feit dat u niet over de juiste/complete documenten beschikt bij het in ontvangst nemen van de auto wordt er tevens geen restitutie verleend.
Dit alles ondanks mogelijke mondelinge toezeggingen van een lokale employé. Lokaal is men immers vaak niet op de hoogte van de voorwaarden die internationaal worden gehanteerd.

Roadside Plus (RP) / Roadside Protection (RSP):

U kunt overwegen om ter plaatse het Roadside Plus (RP) / Roadside Protection (RSP) af te sluiten. Dit dekt o.a. hulp als u de sleutels kwijt bent, sleutels in het voertuig heeft laten zitten, verwisselen van een lekke band (als u dit zelf niet wilt/kunt doen), lege accu, het brengen van benzine als u onderweg zonder zit en nog enkele andere zaken. Als u zich er prettiger bij voelt kunt u deze extra dekking lokaal afsluiten. Deze extra dekking is dus niet verplicht!

Kinderzitje:

Wettelijk is het verplicht dat kinderen van circa 6 jaar en jonger in de auto gebruik maken van een kinderzitje. Leeftijd cq lengte verschillen per staat/provincie. Een kinderzitje kan lokaal bij de autoverhuurder worden gehuurd, de beschikbaarheid hiervan is op voorhand niet te garanderen.
TIP! Zeker als u langer dan 2 weken in Noord-Amerika een auto huurt kunt u overwegen om ter plaatse in een warenhuis een nieuwe te kopen. U betaalt dan veelal minder dan als u het ter plaatse huurt bij het autoverhuurbedrijf.

Tolwegen:

IIn enkele delen van Noord-Amerika vindt u tolwegen. Hier dient u bij bemande of onbemande loketten tol te betalen d.m.v. contant geld. Het advies is om altijd enkele losse Dollars bij u te hebben. Bij de bemande loketten kunnen ze veelal wisselen tot biljetten van $ 20,-.
Ook wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van elektronische tolwegen waarbij met een transponder of d.m.v. kentekenregistratie wordt gewerkt. Het autoverhuurbedrijf heeft hiervoor speciale afkoop opties genaamd ‘Toll Pass Automatic’ en ‘Toll Pass Waiver’. Meer informatie kunt u opvragen bij het autoverhuurbedrijf. Een handige website is: http://www.wegenwiki.nl/Tolwegen_in_de_Verenigde_Staten.

Navigatiesysteem:

In de huurauto is niet standaard een navigatiesysteem inbegrepen cq aanwezig. Opties zijn:

 • Steeds vaker beschikt men over een Smartphone/Tablet. Hiervoor zijn goede navigatiesystemen te koop. Deze navigatiesystemen werken veelal op GPS en niet op Data (hoge kosten in het buitenland). Merken zoals TomTom, Sygic, Navigon, CoPilot GPS en meer. Voor informatie en tarieven zie uw eigen App Store.
 • U kunt uw bestaande GPS Systeem (TomTom, Garmin, etc) upgraden met een gewenste kaart/regio.
 • U kunt deze ter plaatse kopen. U heeft al een nieuw navigatiesysteem voor ca. $ 75,-.
 • U kunt deze ter plaatse huren bij het autoverhuurbedrijf tegen veelal hoge kosten.

Wijzigingen voorbehouden:

Alle in deze informatie vermelde informatie omtrent lokale tarieven, achterlatingskosten, verzekeringspremies en verzekeringsvoorwaarden kunnen zonder voorafgaande kennisgeving door de verhuurder of onder invloed van lokale wetgeving worden gewijzigd. Bestudeert u dus altijd grondig het huurcontract dat u ter plaatse ontvangt.

Boetes:

Het kan voorkomen dat u tijdens de reis een verkeersovertreding begaat. De meest voorkomende boetes zijn voor snelheidsovertredingen, niet voldoen van tolgeld, fout parkeren e.d. Geef bij inleveren van de auto altijd aan dat u een boete heeft gekregen en lever de bon in. De kosten zullen dan veelal met u verrekend worden.
Soms bent u zich er niet van bewust dat u een verkeersovertreding heeft begaan en wordt deze bij de verhuurder gemeld door de belanghebbende instantie en worden gekoppeld aan uw dossier. In dat geval zal de verhuurder de invordering verwerken. Het kan zijn dat dit enige tijd na terugkeer nog gebeurt. U wordt hierover door de verhuurder op de hoogte gebracht. Indien mogelijk zullen de kosten voor de overtreding van uw creditcard afgeschreven worden. Soms kan dit niet en wordt u geïnformeerd over een boete op uw naam, zodat u kunt zorgen voor betaling van de boete aan de betreffende instantie. Sommige verhuurders rekenen administratiekosten voor de afwikkeling van de betaling van boetes.

Schade/calamiteiten:

Hulp voor onderweg is 24/7 beschikbaar via het telefoonnummer dat op het huurcontract staat, c.q. de omslag staat. In geval van ernstige technische mankementen zal het autoverhuurbedrijf de auto zo snel mogelijk proberen te vervangen. Schade aan de auto dient altijd direct aan het autoverhuurbedrijf kenbaar gemaakt te worden.
Wanneer u betrokken bent bij een aanrijding moet u altijd de politie bellen en tevens het autoverhuurbedrijf berichten. Als de auto niet erg beschadigd is en u hoeft de auto niet om te ruilen zorg er dan voor dat u direct een melding maakt bij het autoverhuurbedrijf en bij het terugbrengen dat men van uw melding een rapport opmaakt. Dit dient te gebeuren in het gebouw van het autoverhuurbedrijf en niet door degene die uw auto “buiten” inneemt. Vraag altijd om een kopie van het rapport en de gemaakte correspondentie.

In geval van nood (calamiteit) neemt u direct contact op met 911. Tevens neemt u contact op met de alarmcentrale van uw reisverzekering cq zorgverzekeraar. Zij staan u bij indien u terug moet keren, bij ziekenhuisopname of anderszins ernstige situatie.
In geval van een natuurramp, denkt u dan aan bosbranden, aardbeving of orkanen, zijn de lokale autoriteiten de eerste bron van informatie en leidend. Tevens kunnen de accommodatieverschaffers en vertegenwoordigers u lokaal van actuele informatie voorzien.

Bij vragen, problemen, misverstanden en/of klachten betreffende uw reiscomponenten (accommodatie, autohuur, vluchten, etc.) dient u in eerste instantie direct contact op te nemen met de betreffende vertegenwoordiger / managementbedrijf in Noord-Amerika. De naam en het telefoonnummer vindt u bij de reisbescheiden op het desbetreffende voucher. De vertegenwoordiger / managementbedrijf zal er voor zorgen dat uw vraag, klacht en/of probleem direct wordt behandeld. Noteer altijd de naam van de persoon cq personen die u lokaal heeft gesproken!
Zie tevens meer informatie per componenten verderop in de Reisinformatie.

Indien uw probleem, misverstand en/of klacht na contact met onze vertegenwoordiger niet is verholpen neemt u altijd telefonisch contact op met American Vacation. Buiten kantooruren krijgt u het antwoordapparaat van American Vacation met daarop een keuzemenu en verdere instructies. In dergelijke situaties zijn wij 24/7 telefonisch bereikbaar. Wij zullen u altijd vragen naar de naam van de persoon cq personen die u reeds heeft gesproken.

Eventuele problemen, misverstanden en/of klachten dienen altijd direct ter plaatse behandeld cq opgelost te worden. Wij als American Vacation dienen van u de mogelijkheid te krijgen om u direct te assisteren. Meldingen van problemen, misverstanden en/of klachten achteraf zijn voor ons moeilijk te controleren en over het algemeen niet meer op te lossen.

Wij zijn niet aansprakelijk voor eventueel lokaal gemaakte kosten zoals telefoon-, verblijf- of andere kosten bij vertragingen en wijzigingen. Neem hiervoor tevens contact op met uw reis- en/of annuleringsverzekering.

Voor niet genoten overnachtingen, autohuur, excursies en/of attracties, etc. wordt geen restitutie verleend, dit alles ondanks mogelijke mondelinge toezeggingen van een lokale employé. Lokaal is men immers vaak niet op de hoogte van de vele voorwaarden die internationaal door de Touroperators worden gehanteerd.

Vertragingen:

Vluchtvertragingen kunnen ontstaan door o.a. stakingen, drukte in het luchtruim, technische storingen, weersomstandigheden of andere situaties van overmacht. Deze oorzaken kunnen ook tot gevolg hebben, dat u uw aansluitende verbindingen mist. In alle gevallen aanvaardt American Vacation geen verantwoordelijkheid voor de hierdoor ontstane gevolgen.
Bij eventuele vluchtvertragingen en/of vluchtannuleringen dient u altijd direct een medewerker van de luchtvaartmaatschappij te benaderen. Binnen 24 uur voor vertrek dient u naast de telefonische onderhoud tevens naar de balie van de luchtvaartmaatschappij op de luchthaven te gaan. De luchtvaartmaatschappij zal ervoor zorgdragen dat u op de eerstvolgende beschikbare vlucht mee kunt, zij hebben namelijk het vervoersplicht.
Bij langdurige vertragingen waarbij u later dan middernacht arriveert dient u altijd een melding te maken. U dient het hotel cq accommodatieverschaffer te bellen en te melden dat u later zal arriveren. Indien zij geen melding ontvangen is de kans groot dat zij uw gehele verblijf annuleren. Het telefoonnummer vindt u op het voucher. Op niet genoten huurdagen en overnachtingen wordt geen restitutie verleend. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw reis- en/of annuleringsverzekering
Autoverhuurbedrijven behouden uw reservering veelal gedurende 24 uur na de oorspronkelijke ophaaldatum en tijd.

Op onze pagina ‘Camperhuur’ kunt u terecht voor losse camperhuur in Amerika. Hier vindt u tevens informatie over de verhuurders, campertypes, locaties, ophaal- en inlevertijden, verzekeringen en voorwaarden.

Voordat u aan uw camperreis mag beginnen na een intercontinentale vlucht is een eerste overnachting verplicht. Dit is een voorwaarde van de camperverhuurders. Geen ramp want na een lange vlucht bent u vast toe om lekker bij te komen in uw accommodatie, zodat u na een goede nachtrust ontspannen kunt beginnen aan uw camperreis.
Ons advies is om zowel voor- als na de camperhuur minimaal 1 overnachting te plannen.

Rijbewijs:

U kunt gewoon een camper huren en besturen met uw Nederlands/Belgisch rijbewijs B/E. Een internationaal rijbewijs is niet verplicht (m.u.v. bij de verhuurders Apollo en Star RV). Het kan handig zijn om deze mee te nemen omdat het een vertaling van uw eigen rijbewijs is. U kunt er een aanschaffen bij de ANWB winkel.

Vervoer naar camperlocatie / transfer:

Een aantal camperverhuurders verzorgen een shuttleservice van uw (airport)hotel of vanaf de luchthaven naar het camperverhuurstation (bij enkele maatschappijen is dit niet gratis). Dit geldt voor zowel de heenweg als de terugweg. Op uw voucher staat vermeld of in uw geval de shuttleservice inclusief of exclusief is.
Wanneer u gebruik wilt maken van de aangeboden service en wanneer deze is inbegrepen, heeft de verhuurder uw hotel/verblijfsgegevens nodig in verband met de transfer.
De transferservice geldt meestal tot het middaguur (m.u.v. enkele locaties). Indien u geen afspraak maakt of het tijdstip is buiten de reguliere service kan het zijn dat u op eigen gelegenheid (en kosten) naar het verhuurstation moet gaan.
Als u op eigen gelegenheid naar de verhuurlocatie gaat dan raden wij u aan bij uw hotel te informeren wat de mogelijkheden zijn. Vaak is een taxi de gemakkelijkste en snelste manier, maar in andere gevallen is het openbaar vervoer ook een goede optie.

Campervoucher:

Op uw campervoucher staan belangrijke gegevens m.b.t. uw camperreservering. Denk hierbij aan: referentienummer, uw persoonsgegevens, boekingsnummer van de camperverhuurder, adres- en telefoongegevens van de ophaal- en inleverlocatie, het campertype, welke zaken inclusief zijn, welke zaken exclusief zijn en eventuele kosten welke u ter plaatse dient te betalen.

Ophaaltijd van de camper:

Hoewel uw reservering bij de verhuurder bekend is wilt de verhuurder toch graag van te voren weten hoe laat u de camper ophaalt. Maak daarom altijd een afspraak met de camperverhuurder voor uw aankomsttijd. Graag deze tijd 24 a 48 uur voor het ophalen telefonisch doorgeven. U maakt een afspraak waar en wanneer u opgehaald wordt (mits uw transfer inclusief is). Wanneer u op eigen gelegenheid naar het verhuurstation gaat, meldt u dit vooraf óók en maakt u een afspraak hoe laat u verwacht wordt.

Ophalen van de camper:

Gebruikelijk is het dat het uitgeven van de campers pas begint na 13.00 uur en dit kan uitlopen tot het eind van de middag. In enkele gevallen kunt u de camper al in de ochtend ophalen.
Houdt er rekening mee dat de uitgifte van campers tijdrovend kan zijn en zeker in het hoogseizoen kunnen er wachttijden ontstaan. Er wordt geen restitutie gegeven voor wachttijden.
Bij het ophalen van de camper worden de administratieve zaken met u afgewikkeld. Het contract wordt met u doorgelopen. Het is belangrijk dat iedereen die wilt rijden aanwezig is bij het ophalen van de camper, omdat iedere bestuurder het contract mee ondertekent.
Er wordt een kopie van het rijbewijs gemaakt van alle bestuurders. De hoofdhuurder dient in het bezit te zijn van een geldige creditcard met voldoende saldo welke zal worden gebruikt voor het verrekenen van de borg. Een “Pre-Paid Creditcard” (Debit) is niet geldig.
Hierna krijgt u uitleg van ca. 30 – 60 minuten over de werking van de camper. Dit kan zijn in de vorm van een persoonlijke rondleiding door een medewerker of door middel van een instructiefilm.
Ook al kan het soms erg druk zijn op de ophaallocatie, is het belangrijk dat u gewoon de tijd neemt voor deze uitleg en uiteraard voor het doorlezen van het contract. De voorwaarden in dit contract ter plaatse zijn bindend.

Voor uitgifte wordt uw camper schoongemaakt, gecontroleerd en onderhouden voor een volgende trip. Wij raden u aan om bij het ophalen van de camper ook alert te zijn, dit helpt mogelijke ergernissen onderweg te voorkomen.

Hieronder vindt u tips welke u kunt gebruiken wanneer u de camper gaat controleren.

 • Stel rustig alle vragen die u heeft, voordat u vertrekt en vraag om een goede demonstratie. Laat ook de apparatuur op werkzaamheid testen.
 • Neem de tijd om zelf ook even zaken als kranen, lampjes, sloten, deurtjes e.d. na te lopen. Indien de koelkast reeds aan is, laat deze dan even demonstreren en/of controleer deze zelf. Check ook de waterafvoerslang op eventuele lekkages.
 • Als iets onverhoopt niet goed werkt, geef dit dan ter plaatse aan zodat de verhuurder het voor u kan herstellen en laat een aantekening maken op het contract voordat u tekent. Dit geldt ook voor beschadigingen aan de binnen- of buitenkant. Zorg dat deze geregistreerd worden.
 • Controleer de ruiten op scheurtjes en/of putjes.
 • Maak foto’s van de binnen- en buitenkant van de camper.
 • Is de inventaris compleet? Zie kopje inventaris.
 • Ligt er een handboek in de camper? Hierin staat de werking van apparatuur beschreven en (technische uitleg) en de controles die u moet uitvoeren tijdens uw reis.
 • Sommige dingen worden pas duidelijk na het in gebruik nemen zelf. Als er onverhoopt een probleem aan het licht komt ná uw vertrek, ga dan indien mogelijk toch terug naar de verhuurder, zodat het opgelost kan worden. Neem in ieder geval altijd contact op om melding te doen en te overleggen wat een mogelijke oplossing kan zijn. Vaak is een oplossing simpel. U kunt contact opnemen met het gratis ‘tollfree’ nummer dat door verhuurders wordt meegegeven voor hulp en bijstand onderweg.

Staat van de camper:

Enkele verhuurders bieden campers aan die zo goed als nieuw zijn. Andere verhuurders hebben campers in de vloot die al meerdere jaren in gebruik zijn. Normale gebruikssporen zijn daarom onvermijdelijk. Uiteraard hoort de camper in een goede conditie te zijn waarin u een heerlijke campervakantie kunt maken. Dat is natuurlijk de taak van de verhuurder.
Er kunnen (kleine) gebreken zijn ontstaan tijdens eerdere huurperiodes die niet gemeld zijn en/of die bij een reguliere check over het hoofd gezien zijn omdat ze in stilstand niet opvallen. Over het algemeen zijn dat mankementen die eenvoudig verholpen kunnen worden. Wanneer u deze mankementen ontdekt tijdens het rijden van de camper kunt u dit uiteraard melden bij de verhuurder.
Tijdens het rijden zijn geluiden die ontstaan door rammelende rekjes, deurtjes of laatjes onvermijdelijk. Dit heeft weinig te maken met de conditie van de camper zelf. Berg alle losliggende of bewegende onderdelen op en zet kastjes en laatjes eventueel tijdelijk vast met een stukje karton, een touwtje of tie-wrap. Mocht het probleem een storende factor blijven, neem dan even contact op met de verhuurder. Ook serviesgoed kan aardig rammelen. Neem een paar antislipmatjes mee om het rammelen van serviesgoed tijdens het rijden tegen te gaan.
Meldt ook kleine gebreken (eventueel achteraf) bij de verhuurder, zodat voorkomen kan worden dat een volgende huurder er dezelfde hinder van heeft. Op deze manier blijft er altijd aandacht voor de staat waarin een camper zich bevindt en kan de kwaliteit gewaarborgd blijven, zodat een camperreis voor iedereen een plezierige ervaring is.

Onderhoud:

Campers die meegegeven worden zijn natuurlijk onderhouden en voorbereid op uw reis. Uiteraard hoort de camper ook goed onderhouden te worden, tijdens de reis, wanneer u deze in gebruik heeft. Wanneer u gaat tanken wordt door veel verhuurders gevraagd om even de bandenspanning en het oliepeil te controleren.
Ook al bent u heel handig in het sleutelen aan een auto, u mag zelf geen reparaties uitvoeren aan de camper. In de regel zult u ook geen gereedschap meekrijgen. Het kan handig zijn zelf een gereedschapssetje mee te nemen om een los getrild schroefje aan te draaien. Voor grotere reparaties moet u echt assistentie vragen bij de verhuurder.

Upgrade/downgrade:

Campers worden in een specifieke categorie geboekt waarin de lengte en het aantal slaapplaatsen vastligt. Het komt soms voor dat het geboekte campertype er om wat voor reden dan ook niet is. Een reden kan zijn dat de huurder voor u een ongeluk of aanrijding heeft gehad of er een mechanisch/technisch probleem geconstateerd is bij het controleren van de camper. De verhuurder zal dan met een goed voorstel komen en u een andere camper aanbieden. Deze moet minimaal dezelfde maat/categorie zijn of er wordt een groter type beschikbaar gesteld zonder meerkosten. De indeling kan daardoor wel afwijken. Er worden geen vergoedingen voor extra brandstof en/of campingkosten e.d. gedaan indien een groter type wordt meegegeven. Als het alternatief een kleiner type zou zijn, zal dit in overleg met u zijn en wordt een restitutie op de huurprijs aangeboden.

Als u een camper in de categorie ´Run of Fleet´ heeft geboekt is voor uw vertrek niet duidelijk welk type u gaat krijgen. Dit bepaalt de verhuurder. Het type is altijd geschikt voor het aantal personen dat bij boeking is opgegeven. Het is niet mogelijk vooraf een type of indeling te garanderen.

Indeling:

De indeling van de camper kan variëren, dit hangt af van het bouwjaar of merk van de camper. Een indicatie van de bed afmetingen vindt u op de website van de desbetreffende camperverhuurder.

Inventaris:

Handdoeken, lakens, maar ook pannen, borden, bestek, etc. Zaken die onmisbaar zijn tijdens uw camperreis natuurlijk! Tenzij anders met u afgesproken zijn inventarispakketten bij uw camperhuur gereserveerd voor het aantal personen in de reservering. Dit staat op uw boekingsbevestiging en op het voucher dat u ontvangen heeft.
Niet iedere verhuurder gaat op dezelfde manier om met de uitgifte van inventarispakketten.
Het kan zo zijn dat de inventaris al klaar staat in uw camper, in andere gevallen krijgt u deze aan de balie of kunt u deze uit een depot halen. Dit is afhankelijk van het beleid van de verhuurder. De hoeveelheid en/of kwaliteit kan per verhuurder per locatie anders zijn.

Het is bij ophalen van de camper belangrijk te controleren of de inventaris compleet is.
Mochten er belangrijke zaken ontbreken die ondanks navraag niet beschikbaar zijn, zal de verhuurder u adviseren deze spullen in een supermarkt aan te schaffen. Bewaart u de bonnetjes dan om deze bij het inleveren van de camper in te dienen voor restitutie. Items die niet standaard in het inventarispakket inbegrepen zijn worden uiteraard niet vergoed.

Uit persoonlijke ervaring van onze medewerkers willen wij u de volgende tips meegeven:

 • Hoeslakens met elastieken randen kunnen handig zijn om mee te nemen. Vaak krijgt u een normaal laken als onderlaken, dat nogal kan schuiven over de matrassen.
 • Neem wat extra (oude) handdoeken mee. U krijgt er standaard maar 1 of 2 mee en dit is niet genoeg voor de hele reis. Gebruik ze aan het eind van de reis om de camper te dweilen en gooi ze daarna gewoon weg. Dit scheelt bagage op de terugweg die u kunt opvullen met leuke souvenirs!
 • Neem een plastic tafelkleed mee of schaf deze ter plekke aan. Op bijna alle campingplekken staat een camping/picknicktafel, zodat u lekker buiten kunt eten op een schone tafel.
 • Neem plastic handschoenen mee voor het aansluiten en loskoppelen van de rioolaansluiting van de camper.

Extra items:

Het kan zijn dat u bepaalde extra items vooraf in Nederland bij uw boeking aangevraagd heeft. Een kinderzitje, campingstoeltjes of fietsen bijvoorbeeld. Beschikbaarheid is een preferentie en géén garantie. Extra items betaalt u ter plaatse bij het ophalen van uw camper.
Het is niet altijd mogelijk om extra items vooraf te reserveren en is ter plekke pas duidelijk wat aangeboden wordt of beschikbaar is. De kwaliteit van gehuurde items is over het algemeen vrij basic en niet van hoogwaardige kwaliteit.

Tip! In de grote en zeer uitgebreide supermarkten kunt u allerlei extra items kopen die niet inbegrepen of voorradig zijn en die u wel graag wilt gebruiken in uw camper. Bijv. extra (wijn/bier)glazen, koffiezetapparaat, broodrooster, een goede koeken/bakpan, campingstoeltjes etc. De huur van campingstoeltjes is nagenoeg even duur als een campingstoeltje uit de supermarkt.

Aanvullende servicepakketten (‘peace of mind’):

Sommige verhuurders hebben speciale servicepakketten die ter plekke aangeboden worden. Op uw boekingsbevestiging en bij de verhuurderinformatie staat waarvoor u verzekerd bent en welke eigen risico’s er zijn. American Vacation is niet op de hoogte van de inhoud en de kosten van dit soort lokale service pakketten of aanvullende verzekeringen die ter plaatse nog aangeboden worden. Deze pakketten worden als service aangeboden met als oogpunt ‘peace of mind’ tijdens de reis. De pakketten kunnen het volgende inhouden; vergoeding van kosten als u zichzelf buitensluit, extra schoonmaakservice, sleepkosten, jumpstart e.d. Soms kan het servicepakket enigszins ‘dwingend’ aangeboden worden, het is absoluut niet verplicht om een pakket af te sluiten. Voor normaal gebruik heeft u deze aanvullende pakketten ook niet nodig. Of u uiteindelijk gebruik maakt van een dergelijke dienst is uiteindelijk geheel uw eigen keuze.

Bij enkele verhuurders kunt u ter plaatse extra verzekeringen afsluiten om het eigen risico af te kopen. Het kan zijn dat deze verzekeringen overeenkomen met de Unigarant No Risk Camperverzekering. Om te voorkomen dat u zich dubbel verzekert is het aan te raden de voorwaarden van de No Risk Camperverzekering te vergelijken met de voorwaarden van de extra verzekering.

Waarborgsom:

Het camperverhuurbedrijf zal bij het ophalen cq registratie vragen om een borgsom d.m.v. een afdruk van uw creditcard. Het camperverhuurbedrijf zal een x bedrag ‘reserveren’ op uw creditcard. Het bedrag wordt vaak (tijdelijk) ‘gereserveerd’ en is dus niet voor andere uitgaven beschikbaar tijdens uw reis. Bij het inleveren van de camper zal het ‘gereserveerde’ bedrag, zolang er geen gebreken zijn geconstateerd, worden vrijgegeven.
Sommige verhuurders berekenen een percentage aan transactiekosten voor borgbetalingen per creditcard. American Vacation is niet aansprakelijk voor dit soort transactiekosten. Mogelijk koersverschil kan ontstaan door eventuele tussentijdse koerswijzigingen tijdens de reis. Reclamaties zijn niet mogelijk.

Let op! Het kan enkele dagen duren voordat het bedrag niet meer zichtbaar is op uw creditcard. U dient dan ook in het bezit te zijn van een geldige creditcard met voldoende saldo. Een “Pre-Paid Creditcard” (Debit) is niet geldig of toegestaan als borg of betaalmethode.

Tip! Verhoog tijdelijk de limiet van uw creditcard. Dit met het oog op mogelijk onverwachte uitgaven naast de soms hoge uitgave van het bedrag aan borg. Is uw creditcard geactiveerd voor gebruik buiten Europa? Dit regelt u (online) via uw eigen bank.

Eigen risico:

De meeste verhuurders hanteren een eigen risico, ook al heeft u de volledige verzekering afgesloten. Dit eigen risico is van toepassing per gebeurtenis en ongeacht schuldvraag. Hoe hoog het eigen risico is, staat omschreven op de website bij de verhuurderinformatie en is in de meeste gevallen ook terug te vinden op uw boekingsbevestiging. Schades ontstaan het vaakst op onverharde wegen, wegen zonder nummer, verboden gebieden, door bevriezing, aan ruiten en schades aan de onderkant of de bovenkant. Deze schades vallen in de meeste gevallen buiten het standaard eigen risico en hiervoor kunnen eventuele extra kosten in rekening gebracht worden. In de voorwaarden per camperverhuurder leest u welke schades vallen onder het eigen risico en welke niet. Overleg bij twijfel altijd met de verhuurder.

Tip! U kunt uw eigen risico afkopen vanuit Nederland door een Unigarant No Risk Camperverzekering af te sluiten. U kunt deze verzekering tot de dag van vertrek bij American Vacation afsluiten.

Calamiteiten / Hulp onderweg:

Camperverhuurders hebben een roadservice of travelers-assistance die tijdens de reis gebeld kan worden bij vragen of kan assisteren bij het verhelpen van mogelijke problemen onderweg. Bij de uitgifte krijgt u het gratis ‘tollfree’ telefoonnummer mee waarop de verhuurder tijdens de reis te bereiken is.

Indien u onderweg (mechanische) problemen heeft met de camper of de apparatuur in de camper, of u heeft klachten, is het belangrijk dat u deze onderweg, zo spoedig mogelijk kenbaar maakt aan de verhuurder. De verhuurder zal er alles aan doen om het probleem zo spoedig mogelijk te verhelpen. Dit kan zijn door u telefonisch van advies te voorzien, een monteur te sturen of u te verwijzen naar een garagebedrijf in de buurt. In geval van een ongeval is een politierapport altijd belangrijk voor de camperverhuurder.

Indien de problemen een mechanische storing betreffen van de essentiële/primaire onderdelen van de camper zal bij een storing die langer dan 12 uur duurt getracht worden zo snel mogelijk een vervangende camper of vervangend vervoer en verblijf te regelen. Niet alle storingen (bijv. koelkast, cruisecontrol, airco, magnetron, e.d.) zijn gedekt om voor deze regeling in aanmerking te komen. In overleg met u wordt naar een acceptabele oplossing gezocht.

Een verhuurder dient altijd in de gelegenheid gesteld te worden eventuele problemen op te lossen. In dergelijke gevallen wordt er verwacht dat u bijdraagt aan een passende oplossing. Kaart u de problemen achteraf pas aan, is de kans groot dat de klacht wordt afgewezen of slechts een kleine vergoeding voor eventueel ongemak wordt geboden.

Indien uw probleem, misverstand en/of klacht na contact met de camperverhuurder niet is verholpen neemt u altijd telefonisch contact op met American Vacation. Buiten kantooruren krijgt u het antwoordapparaat van American Vacation met daarop een keuzemenu en verdere instructies. In dergelijke situaties zijn wij 24/7 telefonisch bereikbaar. Wij zullen u altijd vragen naar de naam van de persoon cq personen die u reeds heeft gesproken.

Bagage:

Ook al is een camper groot en heeft het de nodige opbergruimte is het prettig om met opvouwbare tassen te reizen. In de campers is niet altijd voldoende ruimte voor meerdere harde koffers, zeker in de kleinere campertypes. Soms kunnen koffers achtergelaten worden bij het verhuurstation, dit is echter geheel op eigen risico.

Camperfaciliteiten:

In de camper kunt u behalve reizen en slapen, bovendien koken, eten koel houden in de koelkast en vriesvak en douche en toilet gebruiken. De meeste campers zijn selfsupporting. Dit houdt in dat u niet aangesloten hoeft te zijn op watertoevoer of het elektriciteitsnet om de faciliteiten van de camper te kunnen gebruiken (met uitzondering van airco en magnetron). In sommige gevallen is daarvoor een generator (tegen betaling) beschikbaar waardoor u ook deze faciliteiten kunt gebruiken en eventuele accu’s van fotoapparatuur, batterijen en/of laptop op kunt laden.

De airco en heater zorgen ervoor dat de temperatuur in de camper geregeld kan worden. De verwarming werkt op propaan. Het vullen van de propaantank kunt u laten doen bij grotere benzinestations of particuliere campings. Bij normaal gebruik hoeft u tijdens een gemiddelde reis pas voor het inleveren uw propaantank te vullen. Bij intensiever gebruik kunt u dit onderweg desnoods nogmaals doen.
Via een indicatiepaneel kunt u precies zien hoe het gesteld is met de accu, vers/afvalwater en het propaan, zodat u weet of u actie moet ondernemen.

Het voltage in de camper is 110 volt. Veel apparaten als laptops en fototoestellen kunnen gewoon opgeladen worden. Apparaten als föhns en scheerapparaten hebben een omvormer nodig. Ook heeft u voor het gebruik van stopcontacten een Amerikaanse stekker nodig. Tijdens het rijden kan ook via de zogenaamde sigarettenaansteker via 12V. apparatuur opgeladen worden.

Op campings zonder faciliteiten (meestal in nationale parken of state parks) kunt u zo goed als altijd uw afvalwater dumpen en vers water tanken. Op particuliere campings kunt u kiezen voor een full-hookup plek. Hier kunt u bij uw eigen standplaats uw camper aansluiten op het elektriciteitsnet, water vullen en uw afvalwater lozen. Afhankelijk van uw wensen kiest u een camping uit die bij uw reisstijl past en kunt u gebruik maken van de overige faciliteiten van de campings zoals douches, zwembad, wasserette, winkel, internet etc. Wij adviseren deze twee soorten campings af te wisselen om optimaal te genieten van de mogelijkheden, faciliteiten en de omgeving.

Tip! Dump eerst het afvalwater van het toilet (black water), waarna u de sewerhose “schoon” spoelt met het afvalwater van de douche en wasbak (grey water). Gebruik plastic/latex handschoenen wanneer u uw afvalwater dumpt.
Gebruik bij het vullen van de watertanks de waterslang en niet de slang die gebruikt wordt voor het schoonspoelen van de sewerhose. Het water in de leidingen van de camper is in principe niet geschikt voor consumptie.

Campings:

Campings zijn er in alle soorten en maten. Sommige met volledige faciliteiten, sommige heel eenvoudig en midden in de natuur. Het leuke van camperreizen is het vrijheid-blijheid gevoel en pas onderweg te weten waar je terecht komt. U bent dan ook zelf verantwoordelijk voor de campings en staanplaatsen.
Tijdens uw reis zult u bij visitor centers en kiosken ongetwijfeld nog de nodige campingsuggesties vinden. Ook zijn er vele ‘apps’ die gedownload kunnen worden voor smartphones of Ipads welke handig kunnen zijn bij het plannen van de reis onderweg. Er is altijd wel een plekje te vinden dat bij u past.

Rijden met beleid:

Een camper is groter dan de auto die u hier in Nederland gewend bent, dat zal geen verrassing zijn. Vrees niet, u bent snel gewend aan de grootte van de camper. De wegen in NoordAmerika zijn groot/breedt genoeg en zelfs de parkeerplaatsen bij de supermarkten en winkelcentra zijn ingericht voor het parkeren van uw camper. Veel camping- en parkeerplaatsen zijn zogenaamde pull-through sites. Dat houdt in dat u aan de ene kant de plek op rijdt en via de andere kant (rechtdoor) de plek af rijdt. Het achteruit rijden wordt hierdoor vermeden.

Wen rustig aan uw tijdelijke nieuwe voertuig en kies voor uw eerste overnachting een camping in de buurt.

Begin uitgerust aan een trip en neem de tijd voor de geplande route, zodat u ook gelegenheid heeft om van het prachtige land te genieten. Rij (gemiddeld) niet te grote afstanden per dag en bouw voldoende rustpauzes in. Ideaal want met een camper kunt u uw koffiepauze of lunchstop net op dat schitterende uitkijkpunt inlassen en heeft u al uw eigen spulletjes lekker vers bij de hand.

Vergeet niet de dakluikjes en andere openstaande ramen goed te sluiten en de slide-out in te schuiven voordat u gaat rijden. Stel de spiegels in voordat u vertrekt. Zeker als u regelmatig van bestuurder wisselt.

Zorg ervoor dat uw afvaltanks leeg zijn, u voldoende vers water heeft en uw benzinetank gevuld zijn als u op pad gaat. Een dagelijks ritueel om de dag te beginnen of juist te eindigen op deze manier, kan helpen zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Inleveren van de camper:

In de regel levert u de camper in de ochtend in, tenzij anders met u is afgesproken. Op uw boekingsbevestiging staan de inlevertijden van uw verhuurder.
Het is belangrijk dat u op tijd bent, want uw camper wordt vaak dezelfde dag nog klaargemaakt voor de volgende huurder. Het te laat inleveren zou voor problemen kunnen zorgen en kan belast worden met een boete.
Plan als het kan de dag voor vertrek een overnachting in de buurt, zodat u ook bij onverwachte situaties op tijd kunt zijn, zeker wanneer u aansluitend ook nog uw vlucht moet halen.

Het inleveren van de camper is minder tijdrovend dan het ophalen van de camper. Als er geen bijzonderheden zijn heeft u ongeveer een half uur nodig.

Er wordt verwacht dat de camper netjes is bij het inleveren. U hoeft uw camper niet helemaal van binnen en buiten te wassen, maar hij moet wel veegschoon zijn. De kastjes en de koelkast moeten leeg zijn. Het beddengoed haalt u af en kunt u samen met de handdoeken in de camper achterlaten. Eventuele (onaangebroken) producten die u niet meer gebruikt kunt u laten staan.
De afvaltanks moeten wél helemaal leeg zijn. Als dat niet zo is worden kosten in rekening gebracht. Zorg ervoor dat de benzine- en propaantanks net zo vol zijn als bij vertrek. De stand is op uw huurcontract genoteerd.

Opnieuw loopt iemand met u mee om de camper te controleren.
De kilometerstand en de generatorstand worden genoteerd. De inhoud van de tanks wordt gecontroleerd en de camper wordt gecontroleerd op eventuele schades. Eventuele kosten voor extra kilometers, generatorverbruik, schades e.d. wordt verrekend met de borg.
Heeft u onderweg kosten gemaakt voor onderhoud of reparaties levert u de bonnetjes in voor restitutie. Deze worden ook bij het inleveren met u verrekend. Niet gebruikte kilometers en/of niet gebruikte dagen worden niet gerestitueerd.

Schades of geschillen:

Het komt wel eens voor dat er tijdens een rit schade is ontstaan. Dit wordt in de regel snel en netjes administratief afgehandeld. Het eigen risico wordt verrekend met de borg. Wanneer u de No Risk Camperverzekering afgesloten heeft bij American Vacation heeft u de bonnetjes/afrekening nodig van de verhuurder zodat u de gemaakte kosten van eventuele opgelopen schades kunt declareren wanneer u terug bent in Nederland. U kunt hiervoor bij American Vacation ná uw reis een schadeaangifteformulier aanvragen.
Als er tijdens de reis problemen zijn geweest of er zijn gebreken geconstateerd dan dienen deze altijd ter plaatse opgelost te worden.
Als u tot een overeenstemming komt met de verhuurder zal een ‘release’ formulier ondertekend worden en gaat u akkoord met hetgeen u in overleg afgesproken heeft. Bewaar dit formulier goed. Indien u niet akkoord gaat met de geboden oplossing, tekent u dan niet of teken uw huurcontract dan “onder protest”. Bewaar bonnetjes of ander bewijsmateriaal.

Boetes:

Het kan voorkomen dat u tijdens de reis een verkeersovertreding begaat. De meest voorkomende boetes zijn voor bijv. snelheidsovertredingen, niet voldoen van tolgeld, fout parkeren e.d. Geef bij inleveren van de camper altijd aan dat u een boete heeft gekregen en lever de bon in. De kosten zullen dan met u verrekend worden.
Soms bent u zich er niet van bewust dat u een verkeersovertreding heeft begaan en wordt deze bij de verhuurder gemeld door de belanghebbende instantie en worden gekoppeld aan uw dossier. In dat geval zal de verhuurder de invordering verwerken. Het kan zijn dat dit enige tijd na terugkeer nog gebeurt. U wordt hierover door de verhuurder op de hoogte gebracht. Indien mogelijk zullen de kosten voor de overtreding van uw creditcard afgeschreven worden. Soms kan dit niet en wordt u geïnformeerd over een boete op uw naam, zodat u kunt zorgen voor betaling van de boete aan de betreffende instantie. Sommige verhuurders rekenen administratiekosten voor de afwikkeling van de betaling van boetes.

Transfer:

Als de transfer bij uw camperreis is inbegrepen wordt u, als u klaar bent, naar uw (airport)hotel of naar het vliegveld gebracht. Op uw boekingsbevestiging staat of de transfer is inbegrepen.
Het kan zijn dat een verhuurder specifieke tijden of drop-off locaties heeft voor de transfers. Als dit niet past in uw schema kunt u een taxi laten bellen om op eigen gelegenheid (en kosten) naar het vliegveld of (airport)hotel te gaan.

Customer Service:

Er kunnen zich tijdens een reis soms onvoorziene situaties voordoen. Dit kan uw reisplezier in de weg staan. Het is tijdens een vakantie belangrijk om zo snel mogelijk weer te kunnen genieten. Vaak zijn oplossingen voor handen. Het is daarom goed om zoveel mogelijk bij te dragen aan een mogelijke oplossing. Probeer altijd een klacht ter plaatse op te lossen, ook al kost dit moeite. Klachtenbehandeling achteraf kost veel meer tijd en is vaak weinig succesvol.
Neem nooit een passieve houding aan. Vraag eventueel naar de manager of “superior” of neem contact op met het hoofd van de betreffende maatschappij of leverancier. Het telefoonnummer staat op het voucher of in het handboek. Bewaar alle bonnetjes en probeer zoveel mogelijk op schrift te zetten, eventueel aangevuld met fotomateriaal.

U dient bij problemen of gebreken tijdens de reis altijd zélf in contact te treden met de leverancier en een melding doen en de betreffende leverancier in de gelegenheid te stellen in overleg met u een oplossing aan te bieden. Dit is een verplichting volgens de ANVR voorwaarden.

Droom u van een cruisevakantie door de prachtige Caribbean, het diverse Middellandse Zee gebied, door het Panamakanaal, langs de Fjorden van Scandinavië, een cruise Down-Under of een Trans-Atlantische oversteek? Boek uw gewenste cruisevakantie via American Vacation. Alle reizen zijn te combineren met cruises welke vertrekken vanuit havens/steden in de Verenigde Staten en Canada.

Op onze pagina ‘Cruises’ kunt u terecht voor cruisevakanties wereldwijd.

Waarom cruisen:

Heel simpel gezegd is een cruiseschip het beste te vergelijken met een enorm varend resort. Naast een persoonlijke service die u alleen in de betere hotels vindt, staat er een enorm scala aan faciliteiten en activiteiten ter beschikking en is de culinaire verzorging ook nog eens dik in orde. Alles binnen handbereik dus.
Met alle faciliteiten binnen handbereik en een uitstekende culinaire verzorging terwijl u grotendeels ’s nachts vaart, is een cruisevakantie uiterst comfortabel. Het bezoeken van veel verschillende landen en havens en het veelzijdige activiteitenprogramma aan boord, maakt een cruise tevens uiterst gevarieerd.

Rederijen:

Wij bieden cruises aan met alle gerenommeerde rederijen zoals Royal Caribbean, NCL, Carnival, Celebrity, Holland America Line, Costa, Disney en nog veel meer. Wanneer u een geslaagde cruisevakantie wilt, is de juiste keuze van de rederij een belangrijke voorwaarde. Want net zoals hotelketens verschillen onderling, geldt dit zeker ook voor de cruiserederijen.

Hutten:

Aan boord van een cruiseschip heeft u veelal de keuze uit een binnenhut, buitenhut, balkonhut of suite.
Het aantal personen per hut is afhankelijk van de rederij, het schip en welke type hut u kiest. De meeste schepen hebben hutten tot 4 personen. Er zijn wel uitzonderingen. De nieuwe(re) schepen hebben soms ruimte tot 8 personen per hut. Royal Caribbean biedt zelfs hutten aan tot maximaal 14 personen per hut.

 • binnenhut: dit is een hut aan de binnenzijde van het schip, zonder raam (veelal schilderij).
 • buitenhut: deze hut beschikt over een raam of patrijspoort (soms met belemmerd zicht)
 • balkonhut: een buitenhut, maar met een (schuif)deur naar een privé-balkon (soms met belemmerd zicht)
 • suite: een luxe buitenhut, veelal met apart zitgedeelte en met privé-balkon (soms met belemmerd zicht)

Een hut kiest u op basis van verschillende criteria. Zo kunt u rekening houden met de locatie van uw hut op het schip. Laag in het schip voelt u de beweging van het schip minder dan bovenin het schip. Vooraan het schip voelt u de golfbeweging meer dan achterop het schip. Dicht bij de lift, het restaurant, de receptie etc. Bent u slecht ter been, kies dan een hut dichtbij een lift. Via het dekplan vindt u alle plattegronden van de schepen.

Garantiehut. Bij garantiehutten garandeert de rederij de hut in een bepaalde categorie tegen het voor die categorie van toepassing zijnde tarief. Indien kort voor vertrek blijkt dat accommodatie in die categorie niet beschikbaar is, dan behoudt de rederij zich het recht voor u zonder bijbetaling in een hogere hut categorie onder te brengen. Dit ongeacht faciliteiten, ligging en evt. (gedeeltelijk) belemmerd zicht in de toegewezen hut. In geval van een garantiehut kan het incidenteel voorkomen dat u gedurende de cruise van hut dient te wisselen.

Cruiseprijs (inclusief):

Inbegrepen zijn alle maaltijden (volpension), havengelden, hut inclusief de dagelijkse schoonmaak, activiteiten aan boord, entertainment aan boord en muziek zoals shows, cabaretvoorstellingen, optredens van zangers en andere artiesten.
Koffie, (ijs)thee, (ijs)water en vruchtensappen (bij het ontbijt) zijn tijdens de maaltijden bij de meeste rederijen inbegrepen (enkele uitzonderingen daargelaten).

Cruiseprijs (exclusief):

Fooien, transfers, excursies, (alcoholische) drankjes, frisdranken, uitgaven in het casino, behandelingen in de Spa, etc.

Fooien:

Fooien zijn over het algemeen niet in het cruisetarief begrepen. Het geven van fooien is bij cruises een ingeburgerd gebruik geworden en men moet rekening houden met een bedrag van ca. € 10,- tot € 15,- per persoon, per dag. Het bedrag aan fooien dat van u verwacht wordt is afhankelijk van de rederij waarmee u reist. Ook de wijze waarop u fooien geeft is per rederij verschillend.
Waarom die fooien? Simpel, om de prijs van de cruise laag te houden. Degenen die aan boord werken in de bediening krijgen relatief heel weinig betaald. Het salaris van bedienend personeel bestaat voor het grootste deel uit de fooien die zij ontvangen. En…reken maar, ze werken er heel hard voor.

Excursies:

De rederijen bieden een uitgebreid excursieprogramma aan, van actieve tot passieve excursies. Vaak ook cultuurexcursies zodat u meer over het land en de bevolking te weten komt. De prijzen kunnen sterk variëren, deze zijn afhankelijk van de duur van en de activiteiten tijdens de excursie. Op de websites van de meeste rederijen staan alle excursies met prijzen genoemd en daar kunt u ook zelf de excursies boeken. Hiervoor heeft u het reserveringsnummer van de rederij nodig. Uiteraard kunt u in de havens ook zelf van boord gaan en ter plekke een taxi nemen, een busje of fiets huren of de bestemming te voet verkennen.

Accommodaties (voor/na de cruise):

U dient altijd minimaal 1 nacht vóór de cruise een overnachting te maken. Ons advies is om zowel voor- als na de cruise minimaal 1 overnachting te plannen. Dit i.v.m. eventuele vlucht- maar ook cruisevertragingen.

Inscheping:

Het inschepen om aan boord te gaan vindt ongeveer 3 tot 4 uur voor vertrek plaats. Bij aankomst in de cruiseterminal geeft u als eerste uw koffers af. Uw koffers worden door de kruier naar uw hut gebracht. Het is daarom belangrijk dat uw koffer is voorzien van de bagagelabel die u heeft gekregen bij de reisbescheiden of die u in de haven zelf ontvangt. Daarna vindt het inchecken plaats. Dit gebeurt aan een balie in de cruiseterminal. Er worden een aantal vragen gesteld, de paspoortcontrole vindt plaats, er wordt meestal een foto van u gemaakt en u krijgt uw boordpas. Daarna kunt u aan boord gaan van het cruiseschip. Let wel. Uw bagage wordt veelal pas later in uw hut bezorgd.

Ontscheping:

Op uw laatste avond aan boord  kunt u uw koffer buiten uw hut neerzetten. Uw koffer wordt dan opgehaald en vindt u een dag later terug in de cruiseterminal na de ontschepingsprocedure. De ontschepingsprocedure vindt (vroeg) in de ochtend plaats. Exacte tijden verneemt u aan boord. U wordt verwacht uw hut te verlaten en te wachten in één van de lounges. Er wordt omgeroepen wanneer u van boord kunt. Daarna kunt u van boord en uw koffer ophalen in de cruiseterminal. Vaak is het ook mogelijk om uw koffer zelf van boord mee te nemen, informatie hierover ontvangt u aan boord.

Internet:

Bijna alle cruiseschepen hebben een internet café waar u kunt surfen en e-mailen met vrienden en familie. De nieuwe schepen bieden ook een draadloze laptop verbinding (soms zelfs in uw eigen hut). De kosten verschillen per rederij. Het is vaak ook mogelijk met uw eigen mobiele telefoon contact te krijgen, hoewel u op zeedagen geen bereik heeft. Er zijn aan boord internetpakketten te koop. Vaak kunt u  ook tegen betaling draadloos internetten in de openbare ruimtes.

Restaurants en zitting:

Het ontbijt en de lunch wordt op de meeste schepen in een “open zitting”geserveerd, waarbij u kunt gaan zitten waar u wilt. Ook bieden de meeste rederijen zonder meerprijs a la carte mogelijkheden voor ontbijt en lunch. Het ontbijt vindt meestal plaats tussen 07.30 en 10.00 uur en de lunch tussen 12.00 en 14.00. De juiste tijden worden aan boord bekend gemaakt.
Voor het diner hanteert een aantal rederijen een vaste 1e (18.00-19.00 uur) of 2e  (20.00-21.00 uur) zitting. Voorkeur voor tijdstip en tafelgrootte voor het diner kunt u veelal bij boeking opgeven, maar kan niet worden gegarandeerd.
Steeds meer rederijen kennen ook voor het diner geen vaste tafelreservering (Freestyle Cruising, Personal Choice of Anytime Dining, As you wish Dining). Indien plaats beschikbaar, kunt u aan boord uw vaste zitting wijzigen naar open zitting of omgekeerd. Voor specialiteitenrestaurants kunt u alleen aan boord reserveren. Voor de meeste geldt een toeslag variërend van US$ 10,- tot US$ 50,- per persoon.

Maaltijden:

Uw cruisevakantie is o.b.v. volpension. Dit houdt in dat uw ontbijt, lunch, diner en enkele snacks zijn inbegrepen. Vaak tussendoor gratis snacks zoals middagthee met gebak. Veel schepen hebben een buffetrestaurant dat 24 uur geopend is, zodat er op ieder tijdstip iets te eten valt. Voor de specialiteitenrestaurants moet bijna altijd een toeslag worden betaald.

Drankjes:

Normaliter zijn drankjes niet inbegrepen. Koffie, (ijs)thee, (ijs)water en vruchtensappen (bij het ontbijt) zijn tijdens de maaltijden bij de meeste rederijen wel inbegrepen (enkele uitzonderingen daargelaten). Frisdranken, alcoholische dranken en koffiespecialiteiten zijn voor eigen rekening. De kosten worden op de boordrekening bijgeschreven. Alle rederijen berekenen een service toeslag van 15% of 18% op drankjes die u in de bars of aan tafel in het restaurant bestelt.
Afhankelijk van de rederij kunt u lokaal een drankenpakket kopen. Dit geldt voor frisdranken, wijnen, cocktails, etc.

Bagage:

De hoeveelheid bagage aan boord is niet altijd aan vaste regels gebonden, maar u dient wel rekening te houden met de maximum hoeveelheid bagage tijdens de aansluitende vliegreis. In verband met de beperkte ruimte in uw hut adviseren de meeste rederijen om niet meer dan 2 stuks bagage van normale afmetingen per persoon mee te nemen aan boord.

Medische voorzieningen:

Ieder cruiseschip beschikt over een compleet uitgerust hospitaal bemand door een arts en vaak één of meerdere verpleegsters (afhankelijk van de grootte van het schip). U moet een doktersconsult aan boord betalen en kunt de kosten later indienen bij uw verzekeringsmaatschappij. Hoewel alle moderne cruiseschepen zijn voorzien van stabilisatoren kan het gebeuren dat u tijdens slecht weer last van zeeziekte krijgt. In dat geval kan de arts of verpleegster u voorzien van de juiste medicamenten.

Reisdocumenten:

Alle reizigers (ook baby’s en kinderen) dienen te beschikken over een geldig Nederlands of Belgisch paspoort (elektronisch reisdocument met chip). Het is niet toegestaan dat baby’s en kinderen zijn bijgeschreven in het paspoort van hun ouders. Voor bijna alle cruises is een paspoort vereist dat nog minimaal 6 maanden na terugkeer geldig is. Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd.
Wij adviseren u om naast uw paspoort nog een ander legitimatiebewijs met pasfoto mee te nemen. Veel rederijen nemen namelijk aan boord de paspoorten gedurende de cruise in.

Meer informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart of www.paspoortinformatie.nl.

Let op! Indien u een andere nationaliteit heeft dan de Nederlandse/Belgische, doet u dan altijd navraag en onderzoek welke reisvoorwaarden voor reizen naar Noord-Amerika voor u van toepassing zijn.

Voor een aantal landen is een visum nodig, dat soms door de rederij wordt verzorgd en in overige gevallen door u zelf geregeld dient te worden. Het is belangrijk dat u dit tijdig voor vertrek regelt. American Vacation is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor het niet in het bezit hebben van de vereiste reisdocumenten.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Visumdienst (www.visumdienst.com).

Ons advies is om voor alle medicijnen een medisch paspoort aan te vragen bij uw huisarts of specialist. Zorg ervoor dat de medicijnen duidelijk zijn beschreven en dat u eventuele verpakkingen meeneemt. Hiervoor kunt u een medisch paspoort en/of doktersverklaring aanvragen waarop vermeld staat dat deze medicijnen noodzakelijk zijn voor gebruik tijdens uw vlucht cq gelijk na uw vlucht.

Indien u in Noord-Amerika een arts bezoekt of wordt opgenomen in het ziekenhuis dan worden de kosten per creditcard betaald. Zorg ervoor dat u altijd een nota of ander bewijs van betaling vraagt om te overleggen aan uw (reis)verzekeraar. Bij een langere opname dient u altijd z.s.m. uw verzekeraar te informeren.

In geval van nood (ernstige calamiteit) is het eerste contact voor u de alarmcentrale van uw reisverzekering cq zorgverzekeraar. Zij staan u bij indien u onverwacht terug moet keren naar Nederland, bij ziekenhuisopname of anderszins ernstige situatie.

De Nationale Parken zijn beschermde gebieden. Men doet er alles aan om dit natuurschoon in stand te houden en het aan zoveel mogelijk bezoekers te laten zien. Bij het bezoeken van Nationale Parken dient entree te worden betaald. Kosten variëren tussen de $ 10,- tot $ 30,- per auto met inzittenden. Als u meerdere parken gaat bezoeken is het vaak voordeliger een National Park Pass te kopen (ca. $ 80) bij het eerste park dat u bezoekt. Deze pas is een jaar geldig in de nationale parken die worden beheerd door de National Park Service.

Bij het Visitor Center van ieder National Park kunt u informatiefolders krijgen met routes en wandelpaden. Verder rijden er in de grotere parken shuttles vanaf de autoparkeerplaatsen, deze stoppen bij de belangrijke punten in het park (soms mag men niet verder met de auto). Deze shuttle is ook handig als u wilt gaan wandelen.

Voor een overzicht van alle Nationale Parken in Amerika gaat u naar www.nps.gov.
Voor een overzicht van alle Nationale Parken in Canada gaat u naar www.pc.gc.ca/.

Paspoort:

Voor korte reizen (minder dan 90 dagen) dienen alle reizigers (ook baby’s en kinderen) te beschikken over een geldig Nederlands of Belgisch paspoort (elektronisch reisdocument met chip). Het is niet toegestaan dat baby’s en kinderen zijn bijgeschreven in het paspoort van hun ouders. In tegenstelling tot sommige berichten, behoeft het paspoort niet langer geldig te zijn tot na terugkomst in de Benelux. Hoewel het niet verplicht is wordt er wel geadviseerd dat het paspoort bij terugkomst nog circa 3 maanden geldig is. Een noodpaspoort wordt niet geaccepteerd.
Meer informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart of www.paspoortinformatie.nl.

Let op! Wanneer u een Cruise heeft geboekt dient uw paspoort minimaal 6 maanden bij terugkomst geldig te zijn.

Let op! Indien u een andere nationaliteit heeft dan de Nederlandse/Belgische, doet u dan altijd navraag en onderzoek welke reisvoorwaarden voor reizen naar Noord-Amerika voor u van toepassing zijn.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de Visumdienst (www.visumdienst.com).

Rijbewijs:

Een rijbewijs is alleen van toepassing cq verplicht indien u een voertuig gaat besturen.
Elke bestuurder dient minimaal één jaar in het bezit te zijn van een geldig nationaal rijbewijs (NL+BE) met daarop de Engelse benaming “Drivers License”. Een internationaal rijbewijs is voor de autohuur niet verplicht, maar wordt aangeraden. U kunt een dergelijk rijbewijs verkrijgen bij de ANWB (NL) of bij uw gemeente (BE). Het internationale rijbewijs is een extra bewijs en geen vervanging van uw nationale rijbewijs. U dient derhalve altijd uw nationale rijbewijs mee te nemen.

Een internationaal rijbewijs is wel verplicht bij motorhuur en de camperverhuurders Apollo en Star RV.

Creditcard:

U dient in het bezit te zijn van een geldige creditcard met voldoende saldo. Een “Pre-Paid Creditcard” (Debit) is niet geldig. De creditcard dient altijd op naam van de huurder (hoofdboeker), tevens hoofdbestuurder van het voertuig te staan. Een creditcard is nodig ter borgstelling van accommodaties, autohuur, camperhuur, etc. Zij zullen een x bedrag ‘reserveren’ op uw creditcard. Het exacte bedrag is op voorhand niet bekend. Bij het uitchecken/inleveren zal het ‘gereserveerde’ bedrag worden vrijgegeven. Let op, dit kan enkele dagen duren voordat het bedrag niet meer zichtbaar is op uw creditcard.

Alle reizigers onder het Visa Waiver Programma (zo ook Nederland en België) moeten verplicht digitaal reistoestemming hebben voordat men aan boord mag in een vliegtuig of schip naar de Verenigde Staten en/of Canada. Deze digitale reistoestemming moet online door uzelf worden aangevraagd.

Electronic System for Travel Authorization (ESTA):

De digitale reistoestemming voor Amerika wordt de Electronic System for Travel Authorization (ESTA) genoemd. De aanvraag is mogelijk op elk moment nadat de reis gepland is. U wordt echter aangeraden om dit zo vroeg mogelijk te doen, doch tot uiterlijk 72 uur voor vertrek. Indien u geen reistoestemming heeft ontvangen of aangevraagd dan zal u de toegang tot de Verenigde Staten worden geweigerd. Als geen autorisatie wordt gegeven, dient u een visum aan te vragen via de Amerikaanse ambassade.

Op de website https://esta.cbp.dhs.gov/esta/  kunt u de reistoestemming aanvragen.
-Bovenaan de pagina kunt u de Nederlandse of andere taal selecteren.
-Advies is om per persoon (geen groep) een aanvraag in te dienen. Deze kunt u later gemakkelijk opvragen.
-De aanvraag bestaat uit 6 verschillende stappen.
-Bij elke informatieveldveld vindt u uitleg d.m.v. het vraagtekenicoontje erboven.
-Lees alles rustig (meerdere keren) door alvorens de velden in te vullen.

Tip: Zorg ervoor dat u bij het invoeren niet de letter O verwisselt met het cijfer 0 (nul). In het documentnummer van het Nederlandse paspoort komt de letter “O” niet voor.

Voor iedere ESTA aanvraag worden kosten in rekening gebracht. De betaling wordt verricht per creditcard.
Wanneer u het formulier heeft ingevuld, ontvangt u veelal direct doch uiterlijk na 72 uur een akkoord. Akkoord krijgt u d.m.v. een ‘Application Number’. Graag dit nummer of de bladzijde bewaren en een kopie meenemen als u naar de Verenigde Staten reist.

De autorisatie is twee jaar geldig of tot de vervaldatum van het paspoort als deze vervaldatum binnen de periode van twee jaar valt. Tijdens de geldigheidsduur van de autorisatie mag er meerdere keren naar de Verenigde Staten worden gereisd.

Let op! Bij aankomst op Amerikaans grondgebied dient u altijd in het bezit te zijn van een ESTA en bij aankomst in Canada dient u in het bezit te zijn van een ETA. In enkele gevallen over beiden.
-U reist van/naar Canada maar brengt tevens een bezoek aan de Verenigde Staten d.m.v. auto/camper.
-U vliegt via de Verenigde Staten naar Canada of vice versa.
-U maakt een cruise vanuit Canada naar de Verenigde Staten of vice versa.

Electronic Travel Authorization (ETA):

De digitale reistoestemming voor Canada wordt de Electronic Travel Authorization (ETA) genoemd. De aanvraag is mogelijk op elk moment nadat de reis gepland is. U wordt echter aangeraden om dit zo vroeg mogelijk te doen, doch tot uiterlijk 72 uur voor vertrek. Indien u geen reistoestemming heeft ontvangen of aangevraagd dan zal u de toegang tot Canada worden geweigerd. Als geen autorisatie wordt gegeven, dient u een visum aan te vragen via de Canadese ambassade.

Op de website https://onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca/eta/welcome kunt u de reistoestemming aanvragen.
-Advies is om per persoon (geen groep) een aanvraag in te dienen. Deze kunt u later gemakkelijk opvragen.
-Bij elke vraag vindt u uitleg d.m.v. het blauwe icoontje met daarin een vraagteken.
-Lees alles rustig (meerdere keren) door alvorens de velden in te vullen.

Tip: Zorg ervoor dat u bij het invoeren niet de letter O verwisselt met het cijfer 0 (nul). In het documentnummer van het Nederlandse paspoort komt de letter “O” niet voor.

Voor iedere ETA aanvraag worden kosten in rekening gebracht. De betaling wordt verricht per creditcard.
Wanneer u het formulier heeft ingevuld, ontvangt u veelal direct doch uiterlijk na 72 uur een akkoord. Akkoord krijgt u d.m.v. een ‘Application Number’. Graag dit nummer of de bladzijde bewaren en een kopie meenemen als u naar Canada reist.

De autorisatie is vijf jaar geldig of tot de vervaldatum van het paspoort als deze vervaldatum binnen de periode van vijf jaar valt. Tijdens de geldigheidsduur van de autorisatie mag er meerdere keren naar Canada worden gereisd.

Advance Passenger Information Service (APIS):

Advanced Passenger Information (APIS) wordt steeds vaker gevraagd door autoriteiten van het land waarnaar of waar vandaan een vlucht vertrekt. De volgende gegevens moeten worden verstrekt:
-Achternaam, voornaam, nationaliteit
-Vluchtnummer
-Adresgegevens en plaatsnaam van waar u de eerste nacht verblijft
U kunt de bovenstaande informatie invullen tijdens inchecken op de luchthaven en soms online.

Er zijn diverse mogelijkheden om naar uw bestemming te vliegen, rechtstreeks of met een tussenstop. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om een (gratis) stopover te maken. U kunt dan een aantal dagen verblijven in de plaats van aankomst en vervolgens doorvliegen naar de volgende plaats. Het is ook mogelijk om te vertrekken vanuit een andere locatie dan waarop u bent aangevlogen (Open Jaw).

Vliegtickets (klasses):

Tenzij anders aangegeven gaan wij als standaard uit van onze zeer voordelige Touroperatortarieven o.b.v. Economy Class. Deze speciale tarieven mogen niet los verkocht mogen worden en dienen te worden verwerkt in een pakketreis (vlucht+vervoer+verblijf).
Enkele luchtvaartmaatschappijen bieden naast Economy Class ook stoelen met meer beenruimte. Voorbeelden zijn Economy Comfort bij Delta/KLM en Economy PLUS bij United. Deze kunt u d.m.v. een betaling online upgraden. Let op: enkele vliegtickets o.b.v. voordelige Touroperatortarieven kunnen niet worden geüpgraded naar een hogere Economy klasse. Indien u later wenst te upgraden dan dient u dit op voorhand (vóór reservering) aan ons kenbaar te maken zodat wij kunnen kijken naar de mogelijkheden.
Uiteraard kunt u bij ons ook terecht voor vliegtarieven o.b.v. Business Class.

Vliegtickets (tijden):

Om uw reistijd zo kort mogelijk te houden proberen wij de best aansluitende vluchten voor u te boeken met standaard overstaptijden welke voldoen aan de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij. Zij behouden het recht om tussentijds vliegtijden, vluchtnummers en vliegroutes te wijzigen zolang de (eind)bestemming ongewijzigd blijft.

Stoelnummers:

Vliegtickets o.b.v. voordelige Touroperatortarieven worden geboekt voor een traject met een zitplaats. U wordt dus geen vliegticket geboekt met gegarandeerd stoelnummer. Het is niet vanzelfsprekend dat uw reisgezelschap naast en/of bij elkaar zit. Ten allen tijden is de desbetreffende luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk voor de stoelindeling van het vliegtuig.

Steeds vaker gaan luchtvaartmaatschappijen over tot het heffen van toeslagen om stoelnummers aan te vragen. Het is voor ons dan ook niet mogelijk om voor u zonder kosten stoelnummers op voorhand aan te vragen. Tevens zijn er luchtvaartmaatschappijen waarbij u op voorhand helemaal geen stoelindeling kunt bekijken.

Indien u wel op uw vluchttraject de stoelindeling wenst te zien dan dient u dit op voorhand (vóór reservering) aan ons kenbaar te maken. Wij zullen u dan meerdere opties geven voor luchtvaartmaatschappij waarbij u wel (veelal tegen betaling) stoelnummers kunt aanvragen.
U heeft dan de mogelijkheid om zelf op de website van de luchtvaartmaatschappij uw vliegtijden en stoelnummers bij te houden en waar mogelijk de stoelnummers aan te passen. Vraag ons na bevestiging van de reis naar het boekingsnummer van uw vlucht. LET OP: U dient wel de vliegtickets betaald te hebben (zie factuur) alvorens wij een boekingsnummer kunnen doorgeven.

Veelal kunt u op de dag van vertrek cq 24 uur voor vertrek (online) inchecken en uw stoelnummers bevestigen.
Het hebben van een stoelnummer is nimmer een garantie. De luchtvaartmaatschappij behoudt zich altijd het recht om deze (tussentijds) te wijzigen cq te annuleren. Indien een luchtvaartmaatschappij voor vertrek een vlucht wijzigt, bijvoorbeeld doordat er een vlucht uit het schema wordt gehaald, dan houdt dit in dat de toegewezen stoelnummers automatisch vervallen. Vaak betekent het ook dat er door de luchtvaartmaatschappij niet altijd automatisch nieuwe stoelnummers worden toegekend.

Bij eventuele vlucht- en of schemawijzigingen door de luchtvaartmaatschappij vervallen eerder aangevraagde stoelnummers. U dient zelf contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om waar mogelijk nieuwe stoelnummers aan te vragen. Wij als American Vacation zijn niet verantwoordelijk voor aangekochte zitplaatsen door de passagier.

E-tickets (elektronische tickets):

Alle luchtvaartmaatschappijen maken gebruik van E-Tickets (elektronische tickets). Feitelijk is het zo dat u bij de incheckbalie uw paspoort kunt laten zien waardoor de baliemedewerker uw vluchtgegevens kan opvragen in het reserveringssysteem. U krijgt daar de instapkaart voor de vlucht(en) van die dag.

Speciale wensen/behoeftes:

Het is mogelijk om bij reservering speciale wensen voor in het toestel aan te vragen. Veel luchtvaartmaatschappijen houden rekening met aangepaste maaltijden voor bijvoorbeeld vegetariërs, geloof gerelateerd, kinderen, medicinaal dieet en nog veel meer. Het is tevens mogelijk om voor u bij de luchtvaartmaatschappij een rolstoel voor op de luchthaven(s) aan te vragen. Ook kinderen die alleen reizen, ouderen, slechtzienden, slechthorenden kunnen hiervoor op extra service rekenen, mits op voorhand doorgegeven. Elke luchtvaartmaatschappij hanteert zijn eigen regels. Wij kunnen veel van deze extra services aanvragen maar nooit op voorhand garanderen. Ons advies is om altijd de desbetreffende luchtvaartmaatschappij te benaderen om deze wensen te bevestigen.

Inchecken:

U hoeft vluchten niet te herbevestigen. Wel is het raadzaam om op de dag voor of op de dag van vertrek de luchtvaartmaatschappij te benaderen (bellen, online, teletekst) om te kijken of de vluchten op tijd gaan. Tevens beschikken alle luchtvaarmaatschappijen over een handige App die eventueel op voorhand kan worden gedownload.

Bij enkele luchtvaartmaatschappijen is het mogelijk om 24 uur voor vertrek online in te checken. U kunt dan een instapkaart uitprinten en op de luchthaven afgeven bij een speciaal ingerichte balie (bagage drop-off punt).

Er wordt geadviseerd om vanuit Europa minimaal 3 uur voor vertrek op de luchthaven te zijn. De meeste balies voor intercontinentale vliegreizen zijn al 3-4 uur voor vertrek geopend. Dit geldt ook indien u vanuit Noord-Amerika rechtstreeks (zonder tussenstop in Noord-Amerika) terugvliegt naar Europa. Indien u in Noord-Amerika eerst een binnenlandse vlucht heeft dan dient u minimaal 2 uur van te voren op de luchthaven aanwezig te zijn.
Ook kunt u inchecken bij een zogenaamde incheckzuil. Er zijn medewerkers die u daarbij kunnen helpen. Daarna hoeft u alleen nog uw bagage bij een bagagedrop balie achter te laten.
Bij de incheckbalie/zuil krijgt u uw boardingpas, waarop o.a. uw gatenummer en stoelnummer vermeld staan.

Bagage:

Over het algemeen is toegestaan dat er 1 stuk bagage per persoon mag worden meegenomen op Trans-Atlantische routes. De bagage mag veelal max. 23KG bedragen en een maximale afmeting van 157CM (L+B+H).

Voor de handbagage houdt men het gewicht en zeker de omvang goed in de gaten: een tas of rugzak per persoon is toegestaan evenals een laptop of handtas. Het gewicht is bij veel maatschappijen verschillend, gemiddeld mag één stuk handbagage maximaal 8 kilo wegen met een omvang van 50+40+25 cm (totaal 115 cm). Bepaalde luchtvaartmaatschappijen geven het gewicht van de handbagage vrij.

Aangezien alle luchtvaartmaatschappijen qua gewicht, toeslagen en bagage eigen regels hanteren verwijzen wij u naar de website van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij voor actuele informatie en toeslagen.

Houdt u er rekening mee dat u vanuit Europa bepaalde goederen niet mag meenemen naar Noord-Amerika, zoals bijvoorbeeld vleeswaren, fruit, groentes, planten, grond (aarde) en andere producten van plantaardige of dierlijke stoffen. Voor meer informatie zie www.cbp.gov. Houdt u er tevens rekening mee dat de bagage van en naar de Verenigde Staten niet op slot mogen (tenzij met een speciaal ‘TSA’ slot)!

Handbagage:

VVoor alle vluchten geldt dat u geen scherpe voorwerpen (nagelvijl, knipschaartje), messen, vuurwapens, aanstekers en vloeibare stoffen (meer dan 100ml per product) mag meenemen in uw handbagage. Deze spullen dienen op voorhand in uw ruimbagage te worden geplaatst.
Men mag vloeistoffen en gels van maximaal 100ml per flacon meenemen. Het aantal is afhankelijk van de hoeveelheden en de maten, alles moet in één 1 literzakje passen. Passagiers mogen per persoon één plastic, doorzichtig, hersluitbaar 1 liter zakje meenemen in hun handbagage.
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van TSA (www.tsa.gov).

Vliegtickets (tarief, brandstoftoeslagen en overige belastingen):

De vluchtprijs maar ook de brandstoftoeslagen en overige belastingen kunnen worden aangepast zolang het vliegticket niet volledig is betaald en uitgegeven. Wij raden onze klanten dan ook altijd aan om het vluchtbedrag aan te betalen zodat eventuele verhogingen kunnen worden voorkomen. Zie tevens uw factuur.
Wij zijn genoodzaakt eventuele verschillen cq verhogingen aan u door te berekenen zolang het vliegticket niet volledig is betaald en uitgegeven.

Vliegtickets (vertragingen):

Vluchtvertragingen kunnen ontstaan door o.a. stakingen, drukte in het luchtruim, technische storingen, weersomstandigheden of andere situaties van overmacht. Deze oorzaken kunnen ook tot gevolg hebben, dat u uw aansluitende verbindingen mist. In alle gevallen aanvaardt American Vacation geen verantwoordelijkheid voor de hierdoor ontstane gevolgen.
Bij eventuele vluchtvertragingen en/of vluchtannuleringen dient u altijd direct een medewerker van de luchtvaartmaatschappij te benaderen. Binnen 24 uur voor vertrek dient u naast de telefonische onderhoud tevens naar de balie van de luchtvaartmaatschappij op de luchthaven te gaan. De luchtvaartmaatschappij zal ervoor zorgdragen dat u op de eerstvolgende beschikbare vlucht mee kunt, zij hebben namelijk het vervoersplicht.
Bij langdurige vertragingen waarbij u later dan middernacht arriveert dient u altijd een melding te maken. U dient het hotel cq accommodatieverschaffer te bellen en te melden dat u later zal arriveren. Indien zij geen melding ontvangen is de kans groot dat zij uw gehele verblijf annuleren. Het telefoonnummer vindt u op het voucher. Op niet genoten huurdagen en overnachtingen wordt geen restitutie verleend. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw reis- en/of annuleringsverzekering.
Autoverhuurbedrijven behouden uw reservering veelal gedurende 24 uur na de oorspronkelijke ophaaldatum en tijd.

In de Verenigde Staten en/of Canada is de eerste aankomstplaats bepalend voor de controle, dit kan zijn via vliegtuig of schip. U kunt vervolgens door het hele land reizen zonder verdere controles.
Indien u reist naar Canada, Mexico of andere bestemmingen via de Verenigde Staten, dan heeft u bij aankomst eerst de Amerikaanse paspoort- en douanecontrole om vervolgens door te reizen naar uw eindbestemming. Indien u reist via Canada naar de Verenigde Staten dan vindt de Amerikaanse paspoort- en douanecontrole veelal al plaats op uw tussenstop in één van de grotere steden in Canada.
De veiligheidscontroles op de Noord-Amerikaanse luchthavens zijn streng. Door deze intensieve controles kunnen vertragingen optreden rondom de ‘security checkpoints’.

Vergeet ruim vóór vertrek uw P.E.R.C. (Paspoort + ESTA/ETA + Rijbewijs + Creditcard) niet!

Hieronder vindt u een opsomming van wat u kunt verwachten alvorens te reizen naar Noord-Amerika.

Security check #1 (Europa):

Bij vertrek vanaf een Europese luchthaven volgt de algemene Europese controle van uw persoon en (hand)bagage. Bij deze veiligheidscontrole dient u veelal uw jas, handbagage, schoenen, riem, sieraden, telefoon en andere metalen voorwerpen in een bak te plaatsen, deze gaan door een scan. Elektronische apparaten zoals laptops, tablets, etc. moeten apart door de scan. Ook dient u vloeistoffen tot 100ml per product in een hersluitbare doorzichtige zak te plaatsen.
Voor zowel de Verenigde Staten, Canada als Europa geldt dat u geen scherpe voorwerpen (nagelvijl, knipschaartje), messen, vuurwapens, aanstekers, etc. mag meenemen in uw handbagage.
Men mag vloeistoffen en gels van maximaal 100ml per flacon meenemen. Het aantal is afhankelijk van de hoeveelheden en de maten, alles moet in één 1 literzakje passen. Passagiers mogen per persoon één plastic, doorzichtig, hersluitbaar 1 liter zakje meenemen in hun handbagage.

Security check #2 (USA + Canada):

Voor zowel de Verenigde Staten als Canada ontvangt u vóór vertrek of in het vliegtuig een Customs Declaration Form. Deze dient u volledig in te vullen alvorens te arriveren op uw eerste bestemming.

USA
Bij aankomst op de luchthaven of cruiseport in de Verenigde Staten wordt u naar de Immigration balies verwezen. Er zijn veelal 2 rijen, u sluit zich aan bij de rij waarop staat “Non-US Citizens”. Tegenwoordig staan er tevens self-service kiosks waarbij men elektronisch de Immigration Automated Passport Control (APC) kan doorlopen.
U dient zowel uw paspoort, de CBP Declaration Form en eventuele kopie van de ESTA aanvraag gereed te houden ter controle. Zorg ervoor dat alle formulieren volledig zijn ingevuld, ook de achterzijde.

Bij de controle wordt u door een U.S. Customs and Border Protection (CBP) officer een aantal vragen gesteld zoals het doel van uw reis, de duur van uw reis, uw eindbestemming en enkele andere. U wordt hierna verzocht om uw enkele handelingen te verrichten zoals vingerafdrukken d.m.v. een scanner en een foto van uw gezicht d.m.v. een camera. U ontvangt vervolgens een stempel of elektronisch akkoord.
Grappige opmerkingen of getoonde irritatie over de veiligheidsmaatregelen worden sterk ontraden. Een losse ‘Nederlandse’ houding tegenover gezagsdragers zoals grensbewaking en politie wordt meestal niet op prijs gesteld en kan een averechtse uitwerking hebben.

Voor verdere informatie wordt u verwezen naar de website van de U.S. Customs and Border Protection (www.cbp.gov/travel/international-visitors) en The Transport Security Administration (www.tsa.gov/travel).
Bekijk hier tevens 2 informatieve video’s over bovenstaande procedures:
www.cbp.gov/newsroom/video-gallery/2015/01/know-you-visit
www.cbp.gov/newsroom/video-gallery/2015/01/youve-arrived

Canada
Bij aankomst op de luchthaven of cruiseport in Canada wordt u naar de Immigration balies (Primary Inspection) verwezen. Er zijn veelal 2 rijen, u sluit zich aan bij de rij waarop staat “Non-Canadian Citizens”.
U dient zowel uw paspoort, de Customs Declaration Form en eventuele kopie van de ETA aanvraag gereed te houden ter controle. Zorg ervoor dat alle formulieren volledig zijn ingevuld, ook de achterzijde.

Bij de controle wordt u door een Border Services Officer een aantal vragen gesteld zoals het doel van uw reis, de duur van uw reis, uw eindbestemming en enkele andere. U wordt hierna verzocht om uw enkele handelingen te verrichten zoals vingerafdrukken d.m.v. een scanner en een foto van uw gezicht d.m.v. een camera. U ontvangt vervolgens een stempel of elektronisch akkoord.
Grappige opmerkingen of getoonde irritatie over de veiligheidsmaatregelen worden sterk ontraden. Een losse ‘Nederlandse’ houding tegenover gezagsdragers zoals grensbewaking en politie wordt meestal niet op prijs gesteld en kan een averechtse uitwerking hebben.

Voor verdere informatie wordt u verwezen naar de website van de Canada Border Services Agency www.cbsa.gc.ca/travel-voyage/visit-eng.html en www.cbsa.gc.ca/noncan-eng.html.
Bekijk op www.cbsa.gc.ca/travel-voyage/aba-apa-eng.html een stap voor stap uitleg m.b.t. deze procedures.

Security check #3 (Bagage + Douane):

Na de paspoortcontrole volgt u de borden ‘Bagage Claim Area’ om uw bagage op te halen.

Houdt u er rekening mee dat u vanuit Europa bepaalde goederen niet mag meenemen naar Noord-Amerika. U moet denken aan bijvoorbeeld vleeswaren, fruit, groentes, planten, grond (aarde) en andere producten van plantaardige of dierlijke stoffen. Voor meer informatie zie de desbetreffende website.

Nadat u uw bagage heeft opgehaald volgt u de borden ’Customs’ & ‘Connecting Flights’, hier levert u bij een van de douaneambtenaren de Customs Declaration Form in. Er zal incidenteel een extra controle worden uitgevoerd.
Let op! Als de aankomstlocatie een overstapluchthaven is dan dient u de borden ‘Connecting Flights’ te volgen. Hierna volgt nog een extra controle voor uw volgende vlucht.
Let op! Als de aankomstlocatie de eindpunt is van uw vliegreis dan dient u de borden Exit volgen.

Security check #4 (Connecting Flights + bagage):

Nadat u de borden ‘Connecting Flights’ heeft gevolgd hoeft u alleen uw (ruim)bagage af te geven bij de desbetreffende persoon cq bagageband. Uw koffers worden vanuit Europa doorgelabeld naar uw eindbestemming. U hoeft deze na de controle niet opnieuw in te checken, tenzij anders vermeld door de luchtvaartmaatschappij.

Security check #5 (Connecting Flights + TSA):

Voordat u in de Verenigde Staten en Canada aan boord mag van een vliegtuig of schip volgt er wederom een controle van uw persoon en (hand)bagage. Bij deze veiligheidscontrole dient u veelal uw jas, handbagage, schoenen, riem, sieraden, telefoon en andere metalen voorwerpen in een bak te plaatsen, deze gaan door een scan. Elektronische apparaten zoals laptops, tablets, etc. moeten apart door de scan. Ook dient u vloeistoffen tot 100ml per product in een hersluitbare doorzichtige zak te plaatsen.
Voor zowel de Verenigde Staten, Canada als Europa geldt dat u geen scherpe voorwerpen (nagelvijl, knipschaartje), messen, vuurwapens, aanstekers, etc. mag meenemen in uw handbagage.
Men mag vloeistoffen en gels van maximaal 100ml per flacon meenemen. Het aantal is afhankelijk van de hoeveelheden en de maten, alles moet in één 1 literzakje passen. Passagiers mogen per persoon één plastic, doorzichtig, hersluitbaar 1 liter zakje meenemen in hun handbagage.

Bekijk hier www.tsa.gov/travel/travel-tips informatieve video’s over bovenstaande procedure.

Na de controle bent u ‘vrij om te gaan’ in de terminal. Hier kunt u wat eten, drinken en zelfs winkelen. U gaat vervolgens naar de gate om te boarden voor uw volgende vlucht.
Bij aankomst op uw eindbestemming heeft u geen controles meer. U volgt de borden ‘Bagage Claim Area’ om uw bagage op te halen. Vervolgens kunt u naar de Exit, Rental Car, Taxi of Shuttle.

Security check (Terugreis):

Als u vanuit Noord-Amerika terugvliegt naar Europa dan heeft u op de plaats van vertrek alleen de veiligheidscontrole zoals genoemd in Security check #5. Tevens wordt uw bagage vanuit uw vertrekplaats doorgelabeld en deze ziet u pas terug bij aankomst in Europa. Deze hoeft u dus tijdens op de overstapluchthaven niet op te halen zoals op de heenreis.

Wij streven ernaar dat u de reisbescheiden 10 tot uiterlijk 7 dagen voor vertrek in uw bezit heeft. Veelal ontvangt u de reisbescheiden al eerder maar zeker in drukke (vakantie)tijden zal dit niet altijd lukken. Controleer uw reisbescheiden goed en neem in geval van twijfel onmiddellijk contact met ons op.

De reisbescheiden worden altijd verstuurd in 1 pakket naar het opgegeven adres van de hoofdboeker (zie factuur). Indien het adres tussentijds is gewijzigd en dit niet schriftelijk kenbaar is gemaakt zijn wij genoodzaakt om extra kosten te berekenen. Kosten zijn € 50,- voor het opnieuw maken en versturen van de reisbescheiden.

Vouchers:

U ontvangt voor elk reiscomponent een (elektronisch/digitaal)voucher. Hierop staan de contactgegevens van onze vertegenwoordiger(s) in Noord-Amerika. Bij vragen, problemen, misverstanden en/of klachten betreffende uw reiscomponent zijn zij uw eerste aanspreekpunt ter plaatse.

Routebeschrijving(en):

U ontvangt, afhankelijk van uw pakketreis, bij uw reisbescheiden veelal een routebeschrijving. Bij rondreizen ontvangt u routebeschrijvingen van hotel naar hotel. Wij werken met een digitale routeplanner (Google Maps).

Hoewel deze routebeschrijvingen vrij accuraat zijn, kunnen er altijd wegen zijn afgesloten of omleidingen zijn. Het blijft altijd een hulpmiddel. Mede daarom raden we aan om ter plaatse gedetailleerde kaarten zoals de Rand McNally Roadatlas te kopen. U dwaalt wel eens af van de route en dan is een kaart altijd gemakkelijk.

Bezienswaardigheden:

Als internettouroperator houden wij onze kosten en daardoor ook onze tarieven laag. Dit is dan ook de reden dat wij geen reisgidsen, boekjes en wegenkaarten verstrekken. Het wordt van de klant verwacht dat hij/zij zelf informatie inwint omtrent de bestemmingen, excursies, attracties, etc. Dit is een belangrijk onderdeel van de voorpret.

Op onze website vindt u bij de rondreizen en citytrips uitgebreide informatie over de omgeving. Ook kunt u terecht op de pagina ‘Links’ voor leuke, informatieve maar ook praktische websites. Lokaal kunt u bij veel accommodaties (gratis) brochures, bezienswaardigheden en plattegronden krijgen voor de omliggende omgeving. Vraag ernaar bij de conciërgedesk of bij de receptie. Google naar de lokale VVV kantoren voor actuele informatie.

Thuisblijvers:

Op de vouchers voor de accommodaties staan de contactgegevens van de accommodatie waar u op dat moment verblijft. U kunt thuis eventueel kopieën maken voor de thuisblijvers zodat zij weten waar en wanneer u ergens verblijft en hoe zij u kunnen bereiken.

Het is in Noord-Amerika vroeger dan bij ons in de Benelux. Tijdsverschillen zijn:
5 uur vroeger: Newfoundland Time Zone (St. John’s, Bermuda, etc.)
6 uur vroeger: Eastern Time Zone (Toronto, New York, Miami, Bahamas, etc.)
7 uur vroeger: Central Time Zone (Winnipeg, Chicago, Dallas, Memphis, New Orleans, etc.)
8 uur vroeger: Mountain Time Zone (Calgary, Salt Lake City, Denver, Phoenix, etc.)
9 uur vroeger: Pacific Time Zone (Vancouver, Seattle, San Francisco, Las Vegas, Los Angeles, etc.)
10 uur vroeger: Alaska Standard Time Zone (Anchorage)
11 uur vroeger: Hawaiian Standard Time Zone (Honolulu)

Feestdagen:

Amerika en Canada kennen verschillende nationale feestdagen. Houdt u er rekening mee dat op deze dagen banken, postkantoren, musea, veel winkels en sommige restaurants gesloten zijn of afwijkende openingstijden hebben. Tweede Paas-, Pinkster- en Kerstdag zijn veelal normale werkdagen, tenzij deze op zondag vallen.

Nationale feestdagen:

 • CA+US – New Year’s Day: 1 januari
 • US – Martin Luther King Day: derde maandag in januari
 • US – Washington’s Birthday: derde maandag in februari
 • US – Memorial Day: laatste maandag in mei
 • CA – Victoria Day: maandag voor of op 24 mei
 • CA – Canada Day: 1 juli
 • US – Fourth of July, Independence Day: 4 juli
 • CA+US – Labor Day: eerste maandag in september
 • CA – Thanksgiving: tweede maandag in oktober (enkele provincies)
 • US – Columbus Day: tweede maandag in oktober (enkele staten)
 • CA+US – Remembrance/Veterans Day: 11 november
 • US – Thanksgiving: vierde donderdag in november
 • CA+US – Christmas: 25 december

Voltage:

In Noord-Amerika is het elektriciteitsnet niet hetzelfde als in de Benelux: er wordt gebruik gemaakt van een 110 volt systeem. Het is verstandig om voor vertrek na te gaan of uw elektrische apparaten (bijv. scheerapparaat of föhn) ook op 110 volt werken. Houd er daarnaast rekening mee dat het wandcontact in Noord-Amerika anders is dan in de Benelux. Onze stekkers passen niet in het Noord-Amerikaanse wandcontact/stopcontact. Verloopstekkers zijn bij elke goede elektronicazaak in de Benelux te koop.

Maten en gewichten:

 • 1 inch = 2,54 cm. 12 inches staat gelijk aan 1 foot
 • 1 foot = 30,47 cm. 3 feet staat gelijk aan 1 yard
 • 1 yard = 0,91 m
 • 1 mijl = 1,609 km
 • 1 km = 0,621 mijl
 • 1 ounce = 28,35 gram
 • 1 pound (lb) = 455 gram
 • 1 pint = 0,473 liter
 • 1 quart = 0,946 liter
 • 1 gallon = 3,785 liter

Temperatuur:

De temperatuur in Amerika wordt gemeten in Fahrenheit (F) en in Canada in Celcius (C) . Om de exacte temperatuur in Celcius te berekenen kunt u het volgende doen: aantal graden Fahrenheit delen door 2 minus 13. Voorbeeld: 100F : 2 = 50-13=37C.

De gemiddelde temperatuur in het binnenland kan in de zomer oplopen tot circa 33°C, zoals in Las Vegas en Phoenix. Daarnaast heeft de hoogte ook invloed op de temperatuur. Zo zal het op 2.300M hoogte in Yosemite NP een stuk kouder zijn dan in het midden van Death Valley NP.

Florida kent een subtropisch klimaat waar de zomers heet en vochtig zijn en de winters warm en droog.

Munteenheid:

De munteenheid in Amerika is de US Dollar en in Canada de CA Dollar. Beiden worden symbolisch weergegeven als $.
In Amerika zijn er biljetten van 1, 5, 10, 20, 50 en 100 US Dollar. Let wel op, alle bankbiljetten hebben dezelfde kleur en zijn even groot. Munten zijn er in 1, 5, 10, 25 en 50 cent. Tevens bestaat de 1 Dollar munt. Deze vindt u bijna alleen in omloop in Casino’s en Arcades.
In Canada zijn er biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 CA Dollar. Munten zijn er in 5, 10, 25 en 50 cent. Daarnaast zijn er munten van 1 en 2 Dollar.

Betaalpassen:

In Noord-Amerika kunt u geld opnemen bij alle geldautomaten (ATM’s of MAC’s) en banken. Kijk of hier het Cirrus- of Maestrologo is aangegeven, dit betekent dat de meeste Europese pinpassen geaccepteerd worden. LET OP. U dient vanuit Europa uw betaalpas aan te passen naar Werelddekking.
Geld opnemen (pinnen) d.m.v. een creditcard wordt afgeraden aangezien hier hoge transactiekosten voor worden gerekend. Advies is om in plaats van contant geld, veilig met een creditcard te betalen.
U dient in het bezit te zijn van een geldige creditcard met voldoende saldo. Een “Pre-Paid Creditcard” (Debit) is niet geldig. Deze heeft u nodig voor de borgsom voor het huren van een auto, camper of villa. Ook wordt in de hotels om een creditcard gevraagd ter borgstelling.

Belastingen (tax):

Houdt u er rekening mee dat de aangegeven prijzen in Noord-Amerika altijd exclusief belasting (tax) zijn. De hoogte hiervan is per staat/provincie verschillend. U betaalt aan de kassa dus altijd meer dan op het prijskaartje staat aangegeven.

Fooien:

Fooien maken in Noord-Amerika een belangrijk deel uit van het loon. Het is dan ook vanzelfsprekend om fooi te geven. De gemiddelde fooi ligt tussen de 10 & 20% van de rekening, afhankelijk van de service die u krijgt. In een restaurant waar u aan tafel wordt bediend ligt de fooi tussen de 15 & 20%. Voor overige dienstverlening kunt u als richtlijn per dag en per persoon ongeveer het volgende aanhouden: chauffeurs $ 1,50, gidsen $ 2,- en kruiers $ 1,- per koffer.

Bellen:

Om vanuit Noord-Amerika naar de Benelux te bellen kiest u 00(landcode) gevolgd door het nummer dat u wilt bellen zonder de 0 aan het begin van het netnummer. In Noord-Amerika heeft u een telefoon nodig met de “tripleband” of “quadband.” Steeds meer mobiele (smart)telefoons beschikken over “tripleband” of “quadband.” Zie hiervoor de beschrijving van uw eigen telefoon. Houdt u er rekening mee dat het bellen cq gebeld worden met een mobiele telefoon hoge kosten met zich meebrengt. Een optie is om in een supermarkt een prepaid telefoonkaart te kopen waarmee u vanuit uw hotelkamer voordelig kunt bellen of een prepaid SIM voor uw mobiel.

Internet (WiFi):

Roaming via uw mobiele netwerk is erg kostbaar in Noord Amerika. Wij adviseren u uw netwerk uit te zetten. In hotels kunt u vaak gebruik maken van WiFi zodat u op internet kunt. Soms wordt hiervoor een vergoeding gevraagd. Bij veel openbare gelegenheden, zoals (fastfood) restaurants of de bibliotheek kunt u gratis op het WiFInetwerk.
Ook kunt u lokaal een pre-paid data SIM kaart kopen voor uw mobiel.

Alcoholhoudende dranken en gokken:

De regels voor alcohol consumptie en gokken zijn in Amerika en Canada per staat/provincie verschillend. In Canada mag u volgens de drankenwet vanaf 18 a 19 jaar alcoholhoudende dranken drinken. In Amerika is dit standaard vanaf 21 jaar. In Canada mag je alleen een casino betreden met de leeftijd van 19 jaar of ouder. In Amerika vanaf 21 jaar of ouder. Enkele staten en provincies hanteren minder strengere voorwaarden.

Voor de transfers maken wij gebruik van verschillende vervoerders. Deze shuttlebussen vervoeren circa 12 personen vanaf de luchthavens naar downtown en doen onderweg enkele hotels aan. Tenzij vermeldt op uw factuur zijn de transfers niet standaard inbegrepen. Op de vouchers bij uw reisbescheiden vindt u de nodige informatie.

Voor onze treinreizen in Noord-Amerika gaan wij uit van standaard treinstellen (tenzij anders vermeld) in Coach Class. Amtrak en Via Rail bieden tevens speciale treintoestellen, routes en snelheidstreinen aan zoals de Acela Express. Op langere routes kan men reserveringen maken inclusief slaapaccommodatie.

Bagage:

Voor de veiligheid en het comfort van de passagiers, worden de bagagelimieten strikt gehandhaafd volgens de Amtrak Bagage Policy. Wij adviseren alle passagiers om deze richtlijnen te lezen bij het maken van reisplannen.

Transportvoorwaarden:

Informatie met betrekking tot vervoer van passagiers, plaatstoewijzing, tarieven, kinderen, dieren aan boord, lokale transportdiensten op Amtrak stations, overmacht, aansprakelijkheidsbeperking en toepasselijk recht is online beschikbaar. Zie hiervoor: Amtrak Terms of Transportation.

Inchecken:

We adviseren u om minstens 30 minuten vóór vertrek op het station te zijn. Houdt u minstens 1 uur aan indien u assistentie nodig heeft bij bagage of tickets. Als u met de Auto Train reist, dient u minstens 2 uur vóór vertrek in te checken.

U kunt bij ons een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten bij verzekeringsmaatschappij Europeesche. Een annuleringsverzekering dient uiterlijk 7 dagen na het boeken van de reis cq ontvangst van de eerste factuur te worden afgesloten. Zie ‘Verzekeringen’ op onze website voor premies en meer informatie.